Prave osebnosti

Zagotovila, da so za osebnosti leta izbrani res najboljši, ni. Pa naj izbirajo strokovne žirije, bralci, novinarji ali kdorkoli že. Šele čas pokaže, ali je bila izbira dobra.

Objavljeno
03. januar 2007 21.42
Peter Jančič
Zagotovila, da so za osebnosti leta izbrani res najboljši, ni. Pa naj izbirajo strokovne žirije, bralci, novinarji ali kdorkoli že. Šele čas pokaže, ali je bila izbira dobra.

Vsaj pri izbiri na športnem področju so novinarji Dela, ki so ponudili kandidate, in bralci časopisa, ki so med njimi izbirali, zanesljivo zadeli. Petre Majdič na slovesno podelitev ni bilo zaradi najboljšega razloga, kar si jih je mogoče predstavljati: izborila si je novo odmevno zmago. In potrdila, da si zasluži priznanje uredništva in bralcev.

Teže je uspešnost ali izjemnost na podoben način meriti pri kulturnikih, gospodarstvenikih ali politikih. Presenečenje med osebnostmi, ki so jih izbrali bralci, je direktorica velenjskega Esotecha Zofija Mazej Kukovič, ki je po številu glasov prehitela direktorja velikanov Jožeta Colariča in Franja Bobinca. Upamo, da je to znak, da bodo ob velikih, kot so Gorenje, Krka, Petrol ali Istrabenz, v prihodnje vsaj enako uspešna tudi manjša podjetja, ki se znajo potruditi.

Nekoliko manj presenetljiva je bila zmaga novega ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je po številu glasov (podobno) prehitel politika z dolgo kilometrino, Lojzeta Peterleta, ki je vodil vlado med osamosvajanjem, pred dvema letoma presenetljivo zmagal na evropskih volitvah in lani kot prvi napovedal kandidaturo za predsednika države, in Janeza Drnovška, ki je vlado vodil deset let, bil izvoljen za predsednika države, lani pa z gibanjem, ki ga je ustanovil, sprožil številne razprave.

Janković je iz sveta gospodarstva prestopil v politično elito, hkrati je – kot je pokazal tudi v sredo – še vedno nezaupljiv do politike. Kot mnogi v državi. Politične voditelje si pač bolj kot podjetnike, kulturnike ali športnike izbiramo sami, jim podeljujemo veliko moč in jim tudi bolj kritično gledamo pod prste.

Vstopnica pa je v politiki ena sama: volilna zmaga. In ta je Jankoviću kot novincu lani uspela podobno kot v športu v sredo Majdičevi. Le da se v politiki z zmago težji del šele začne.