Pravice otrok s posebnimi potrebami so v krizi še bolj kršene

Za otroke s posebnimi potrebami bi morala sistemsko skrbeti država.

Objavljeno
18. marec 2014 15.29
Posodobljeno
18. marec 2014 17.00
Umetnine oseb z Downovim sindromom v Kopru
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Ljubljana– Stanje na področju pravic oseb s posebnimi potrebami se ne spreminjajo zadovoljivo oziroma dovolj hitro, je pred 21. marcom, svetovnim dnevom Downovega sindroma, in 2. aprilom, svetovnim dnevom zavedanja o avtizmu, dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Uresničevanje pravic otrok s posebnimi potrebami je ob pomanjkanju sredstev še bolj oteženo, kot je bilo v časih blagostanja. Kršene so njihove pravice do optimalnega usposabljanja in izobraževanja, pa tudi do zdravstvenih storitev in rehabilitacije ter do nediskriminatorne obravnave. Veljavne predpise celo kdaj razlagajo v škodo otrok. »Odločitve, ki se tičejo otrok s posebnimi potrebami, ne bi smele biti prepuščene nareku kapitala in možnostim, ki jih imajo v lokalnih skupnostih, pač pa bi morala zanje v največji meri poskrbeti država,« pravi varuhinja.

Brigita Urh, svetovalka pri varuhu človekovih pravic, poudarja, da večina staršev otrok s posebnimi potrebami, želi, da bi tudi v Sloveniji veljalo - ena šola za vse. »Šole bi morale postati še bolj sposobne sprejemati otroke s posebnimi potrebami, vendar bi zato v šolah potrebovali program z nekoliko nižjim standardom. Vsi skupaj si namreč moramo prizadevati, da bomo slehernega otroka sprejemali takšnega, kot je, in da ga bomo čim dlje zadržali skupaj z vrstniki, kajti to je tudi njegova pravica.« Na potrebe in predvsem sposobnosti otrok z Downovim sindromom bodo opozorili tudi na petkovem dobrodelnem koncerta v Kopru, ki ga pripravlja Center za Downov sindrom Planet 47.

Varuhinja se je dotaknila še drugih aktualnih vsebin. Ob odločbe drugostopenjskega organa v primeru odvzema otrok meni, da bi se lahko večini očitkov izognili, če bi bila sprejeta ureditev, ki jo je predvidel zavrnjeni družinski zakonik. Opozorila je še na zastoj gradnje osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami na Ptuju in na počasno sanacijo OŠ Črni vrh, kjer šolarje in zaposlene ogroža radon.