Pravosodni izpit nič več brezplačen?

Univerzitetnim diplomiranim pravnikom in magistrom prava država po novem ne bo več plačevala stroškov opravljanja pravniškega državnega izpita, ki je pogoj za delo sodnika in odvetnika.

Objavljeno
22. marec 2007 21.30
Lovro Šturm
Ljubljana – Univerzitetnim diplomiranim pravnikom in magistrom prava država po novem ne bo več plačevala stroškov opravljanja pravniškega državnega izpita (PDI), ki je pogoj za delo sodnika in odvetnika, ampak jih bodo morali plačati sami. To je ena najpomembnejših sprememb dosedanje zakonodaje s področja omenjenega izpita, ki jih po naših informacijah pripravlja ministrstvo za pravosodje. Kandidati bodo tako po novem izpit, ki je do zdaj trajal tri dni, zgolj pisno opravljali kar pet zaporednih dni po osem ur.

Na ministrstvu za pravosodje, ki ga vodi Lovro Šturm, menijo, da je »o vseh rešitvah, ki so v besedilu predloga zakona, še prezgodaj govoriti«. »Besedilo predloga zakona je v zadnji fazi priprave, v medresorsko usklajevanje ga še nismo posredovali,« je dejala predstavnica za stike z javnostjo Mojca Hardi.

Iz virov blizu ministrstva smo izvedeli, da so v najmanj enega izmed osnutkov že vključili člen, ki navaja, da »stroške izpita plača kandidat, ki lahko k izpitu pristopi le z dokazilom o njihovem plačilu«. Do zdaj je stroške opravljanja izpita (delo in potne stroške članov komisije in zapisnikarjev, materialne stroške in drugo) plačalo ministrstvo. Pri tem velja poudariti, da bo izpit po novem daljši, torej tudi dražji. Kandidati ga bodo namreč namesto dosedanjih dveh dni (in enega dne za ustni izpit) pisali kar pet zaporednih dni po osem ur – najverjetneje še vedno le na roko. PDI se bo kljub podaljšanju trajanja še vedno pisal le v Ljubljani, in to največ trikrat.

Olajševalna okoliščina za kandidate je, da jim vnovično opravljanje izpita z negativno ocenjenega področja po novem dovoljuje zakon, in ne več predsednik komisije. K PDI se bodo lahko prijavljali tudi pravniki, ki so najmanj pet let s polnim delovnim časom delali pri sodišču, državnem tožilstvu ali pravobranilstvu, odvetniku ali notarju.

Viri blizu ministrstva omenjajo še nekaj sprememb, ki bi bile sicer lahko v zadnjem hipu deležne še nekaterih popravkov.

Več si preberite v petkovem tiskanem Delu!