V Dobovo prispeli trije vlaki

V Slovenijo je od sredine oktobra vstopilo 270.684 migrantov, od tega v petek 2065.

Objavljeno
28. november 2015 16.09
Dobova
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Šentilj - V Slovenijo je od sredine oktobra vstopilo 270.684 prebežnikov, od tega v petek 2065, danes do 6. ure pa še nihče. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo zjutraj 286 prebežnikov, drugi sprejemni centri so bili prazni. V nastanitvenih centrih pa je bilo zjutraj skupaj 113 prebežnikov. Slovenijo je v petek zapustilo 1891, danes do 6. ure pa 409.

Trije vlaki prispeli v Dobovo

V sprejemnem centru v Dobovi so zvečer sprejeli nov vlak z okoli 1000 migranti, v Šentilju pa je bilo ob 18. uri nekaj manj kot 1000 migrantov. Na mejni prehod Dobova sta pred tem prispela dva vlaka s po okoli 1000 migranti, ki so jih po opravljenih policijskih postopkih ter humanitarni oskrbi prepeljali proti Šentilju in Karavankam

V Špilju začenjajo s prenovo

Zbirni centri za prebežnike na slovensko-avstrijski meji so bili danes dopoldne že tretji dan zapored skoraj povsem prazni, tako v Šentilju in Gornji Radgoni, kot so sporočili iz avstrijske policije pa tudi na njihovi strani v Špilju in Bad Radkesburgu. V Špilju so danes praznino izkoristili za pripravljalna dela za začetek prenovitvenih del.

Kot je pojasnil predstavnik štajerske policije v Avstriji Christoph Grill, bodo z gradbenim posegom prenovili in na novo strukturirali prevzemni del osrednjega zbirnega centra v Špilju. Vojska je danes začela s pripravljalnimi deli, z gradbenim posegom pa bodo začeli v ponedeljek.

Najprej se bodo lotili prenove tal, temu bo sledila postavitev nove infrastrukture, ki bo omogočala tudi morebitno povečanje zmogljivosti, če bi se to kdaj pokazalo za potrebno, je še dodal Grill.

Trenutno zatišje v Špilju bo danes zmotil nov protestni shod skupin, ki nasprotujejo sprejemu migrantov v Avstrijo. Gre že za četrti protest v zadnjem obdobju, ki ga pripravlja desničarsko gibanje Identitären in se je začel ob 13. uri. Po Grillovih besedah je za zdaj mirno, pa tudi sicer večjih težav ni pričakovati, saj tokrat ne bo vzporednega shoda levičarskih skupin. Pred dvema tednoma je namreč prišlo do nasilja, v katerem je bilo poškodovanih 80 avtomobilov.