Praznik jabolk privabil številne obiskovalce

Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da je jabolko poseben sadež, ki med Slovenci uživa nek poseben status.

Objavljeno
11. oktober 2014 20.14
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Podsreda − Vaški trg v Podsredi je bil danes skoraj premajhen za številne ljubitelje domačih neškropljenih jabolk, ki so se udeležili tradicionalne prireditve z naslovom Praznik kozjanskega jabolka.

Praznik kozjanskega jabolka, ki so ga obiskovalci že pred leti poimenovali tudi »Okoljski sejem z dušo«, je prireditev domačinov in javnega zavoda Kozjanski park, ki se ga udeležujejo tudi gostje iz domovine in tujine. Prireditev, ki bo potekala tudi jutri, ima okoljski in etnološki značaj. Okoljsko in ekološko usmerjene kmetije ponujajo jabolka starih sort ter zdrave kmetijske pridelke za ozimnico. Obrtniške delavnice pa ponujajo izdelke tradicionalne ljudske obrti.

Zaradi katastrofalnih vremenskih razmer je letošnji pridelek jabolk na Kozjanskem precej manjši glede na lansko leto.

Srečanja s tamkajšnjimi domačini in obiskovalci se je danes udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je za to priložnost preizkusil na preši v stiskanju jabolk. »To je najbolj ugledna prireditev, ki v teh dneh praznuje 15-obletnico kakovostnega življenja na podeželju v tem delu naše domovine,« je povedal Pahor in se vsem zahvalil za vztrajnost in odlično organizacijo prireditve. Pravi, da se kmetijsko ministrstvo zelo trudi za povečanje samooskrbe, da bi tako Slovenci bolj posegali po domačih pridelkih. Po njegovem prepričanju je jabolko popolen sadež in zato ni nenavadno, da je skozi stoletja med Slovenci užival nek poseben status.

Naziv Carjevič leta 2014 si je prislužil Anton Kolarj iz Lesičnega, ki ga je stroga ocenjevalna komisija v konkurenci tridesetih pridelovalcev jabolk izbrala za najbolj skrbnega lastnika travniškega sadovnjaka. Kolar se z družino preživlja z delom na 14,5 hektarja veliki kmetiji, ki je usmerjena v vinogradništvo, sadjarstvo in gozdarstvo.

Poleg sejma, ki se bo tudi jutri začel ob 10. uri, bo pol ure zatem na sporedu vožnja s kolesom na 14 kilometrov dolgi trasi. Ob 11. uri pa bo potekal še rekreativni tek na grad Podsreda.