Prebežniki še vedno prihajajo, nastanitveni centri večinoma prazni

Od sredine oktobra do torka je v Slovenijo vstopilo več kot 264.000 ljudi.

Objavljeno
25. november 2015 11.09
Begunci in policist v namestitvenem centru v Središču ob Dravi, Slovenija 21.oktobra 2015. [Središče ob Dravi,Slovenija,begunci,šotori,emigranti,moški,policisti,policija,begunski centri,namestitveni centri,zaščitne maske za dihala,medčloveška
S. P., STA
S. P., STA

Dobova/Gornja Radgona - Včeraj so v Dobovi sprejeli pet vlakov s skupno 5134 prebežniki, danes pa je prispel še eden z 1058 ljudmi.

V torek sta zadnja dva vlaka z begunci v Dobovo pripeljala v večernih urah, okoli 19. ure je pripeljal vlak s 1087 tujci in ob 22.30 vlak, na katerem je bilo 1055 tujcev.

Večina ljudi, ki so prispeli v torek, je po nudeni zdravstveni in humanitarni oskrbi ter opravljenih policijskih postopkih v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi že nadaljevala pot proti Jesenicam, Šentilju in Karavankam.

Danes zgodaj zjutraj je bilo v sprejemnem centru v Dobovi še 220 prebežnikov, ki jih bodo v jutranjih urah z avtobusi prav tako prepeljali v notranjost države, so davi sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

S PU Murska Sobota pa so zjutraj sporočili, da v sprejemnih in nastanitvenih centrih na njihovem območju trenutno ni migrantov.

Pomanjkanje prostovoljcev

V Slovenski filantropiji ugotavljajo, da se je odziv prostovoljcev ob begunskem valu nekoliko zmanjšal, medtem ko potreba zaradi prehodov beguncev prek Slovenije ostaja. Zato pozivajo vse, ki so še pripravljeni iti na teren in pomagati, da se oglasijo. Podobno sporočajo tudi iz Rdečega križa, prav tako so prostovoljci vedno dobrodošli pri Karitasu.

V Slovenski filantropiji pozivajo predvsem ljudi, ki so pripravljeni pomagati in so lokalno blizu sprejemnim in nastanitvenim centrom po Sloveniji, da se oglasijo pri njih. K sodelovanju pa vabijo tudi ljudi od drugod, pri čemer je Lenka Vojnovič iz Slovenske filantropije za STA izpostavila še, da vsi prostovoljci dobijo povrnjene stroške prevoza, prav tako imajo zagotovljeno hrano.

Razlogov za to, da je trenutno nekoliko manjši odziv med prostovoljci, je verjetno več, ugotavlja Vojnovičeva. Nekateri so že pomagali, druge morda moti hladnejše vreme, prav tako verjetno na to vpliva tudi dejstvo, da imajo vsebine v zvezi z begunci v zadnjem času nekoliko manjšo medijsko pozornost.