Prebili led s toplotno črpalko na morje

Grand hotel Bernardin se od včeraj ogreva na morsko vodo. V desetih letih bodo privarčevali milijon evrov.

Objavljeno
29. januar 2014 23.51
Toplotna črpalka na morje na Bernardinu
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – »Ribe in druga morska bitja bodo kmalu dokazala, da morska voda, ki jo črpamo pred Grand hotelom Bernardin in izkoriščamo za ogrevanje hotela, ne vpliva na življenje v morju,« je poudaril Peter Habjan, vodja projekta iz podjetja GGE, ki je včeraj na Bernardinu predstavilo prvi komercialni projekt reverzibilne toplotne črpalke voda–morje v regiji.

Grand hotel Bernardin se od včeraj ogreva na morsko vodo s pomočjo dveh toplotnih črpalk s skupno močjo tisoč kilovatov. Slavnostno sta jih prek prenosnega računalnika zagnala predsednik uprave Hotelov Bernardin Marko Jazbec in direktor družbe GGE Luka Komazec. Hoteli Bernardin so na toplotno črpalko lahko priključili samo Grand hotel Bernardin z 240 hotelskimi sobami in nekaj več kot 12.000 kvadratnimi metri površine. Za posodobitev so se odločili, ker je bila stara kotlovnica amortizirana in zdaj ostaja za rezervo v primeru okvare novega načina ogrevanja. Za ogrevanje samo tega hotela z nafto so do zdaj plačevali od 300.000 do 330.000 evrov. Zdaj bodo družbi GGE za dobavljeno energijo plačevali 200.000 evrov na leto, kar pomeni 100.000 evrov prihranka na leto, ne da bi v to investirali en sam evro. Na daljši rok bodo v povprečju na leto privarčevali 37 odstotkov stroškov energije, ker gre za reverzibilni črpalki, kar pomeni, da bosta z odvzeto energijo morju pozimi greli, poleti pa hladili hotel s petimi zvezdicami, kongresni center in center dobrega počutja.

»Energetsko pogodbeništvo nam omogoča konkurenčnejše poslovanje, saj bomo prihranek investirali v naložbe, ki so strogo vezane na hotelsko ponudbo,« je včeraj dejal Marko Jazbec.

Umetni greben – raj za ribe

Peter Habjan je pojasnil, da so na morskem dnu 13 metrov globoko in približno 130 metrov od obale v sodelovanju z morsko biološko postajo in ribogojnico Fonda izdelali prvi poizkusni podvodni greben. Dolg je tri metre, širok en in visok pol metra. To je kamnit in betonski objekt, po kateri črpajo in izpuščajo morsko vodo. Vodi ne dodajajo kemičnih snovi. Poleti se bo v morje vračala nekaj stopinj toplejša, pozimi pa nekaj stopinj hladnejša.

»Prepričan sem, da bo čez leto dni na grebenu veliko živih bitij, ki bodo dokazovala ekološko naravnanost projekta,« je dejal Peter Habjan in dodal, da bo uporabnik vsako leto zmanjšal emisijo ogljikovega dioksida za približno 500 ton.

Luka Komazec je dejal, da je investicija znašala približno 500.000 evrov in da so petino sredstev za naložbo prispevali lastniki družbe (Gorenje, Geoplin in Energetika Ljubljana), štiri petine je bančnega kredita. Kakšen bo dobiček družbe GGE, ni povedal, dejal je le, da se jim bo naložba povrnila prej kot v desetih letih in da pričakujejo minimalen dobiček, ker je zanje pomembnejše, da bi projekt postal vzorčni primer izkoriščanja energije morja.

Toplotne črpalke za Obalo

Takšna naprava bi lahko ogrevala sto stanovanjskih hiš. Naložba za sistem ogrevanja naselja bi bila višja, ker bi morali zgraditi več infrastrukture. Pred časom je občina Piran že sodelovala pri projektu za izdelavo študije, s katero bi ugotavljali možnosti izkoriščanja morja kot energetskega vira. Z družbo GGE pa so se že dogovarjali, da bi postavili podobno črpalko za gledališče Tartini v Piranu in morda še za kateri bližnji objekt. Podobna toplotna črpalka kot pilotski projekt že osem let ogreva predavalnice in druge prostore Čolnarne – Fakultete za pomorstvpo in promet v Portorožu.