Hud mraz terjal smrtno žrtev v okolici Maribora

Slovenija še naprej v primežu ostrega mraza: na Blokah izmerili –27 °C, na Jezerskem –25 °C, v Logatcu -22 °.

Objavljeno
28. februar 2018 06.16
Posodobljeno
28. februar 2018 06.16
regent drava
Š. J., STA
Š. J., STA

Ljubljana, Maribor – Mraz je zahteval prvo smrtno žrtev v Sloveniji. Reševalci Zdravstvenega doma Maribor so v torek okoli poldneva v okolici Maribora našli mrtvega moškega poznih srednjih let. Moški je padel na svojem dvorišču, a sam ni mogel vstati. Tako je v mrazu ležal več ur in podlegel podhladitvi, je prvi poročal Radio Maribor. Po za zdaj še neuradnih informacijah je živel sam in se preslabo oblečen odpravil iz hiše, kjer mu je zdrsnilo in je obležal, so zapisali na portalu MMC Radiotelevizije Slovenija.

V bolnišnici v Mariboru pa se zaradi hude podhladitve za življenje bori moški iz okolice Ormoža. V torek se je vinjen vračal domov in padel pred vhodom v svojo hišo, našli pa so ga danes in ga odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, so za STA povedali na Policijski upravi Maribor. Moški iz okolice Ormoža je bil hudo podhlajen - njegova telesna temperatura je bila 21 stopinj Celzija, je novinarjem povedal organizacijski vodja klinike za kirurgijo v UKC Maribor Jože Ferk.

Zdravstveni zato delavci opozarjajo, naj bodo ljudje, ki se odpravljajo ven, toplo oblečeni in predvsem previdni.

Najhladnejše jutro letos

V Novi vasi je bilo -27 stopinj Celzija, na Jezerskem -25, Babnem Polju -24, v Logatcu -22, Velikih Laščah -21, na Letališču Jožeta Pučnika in v Kočevju -20, v Ljubljani -12 in na letališču Portorož -5 stopinj Celzija. V mrazišču Mrzla Komna je bilo ob 7. uri -38 stopinj.

Po tem, ko je burja ponoči začela slabeti, Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) še naprej opozarja na hud mraz, ki bo vztrajal vse do četrtka. Tudi čez dan bo temperatura v notranjosti vztrajala pod lediščem, tako za danes kot za četrtek so zaradi mraza razglasili oranžno stopnjo ogroženosti.

Danes bo precej jasno. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od –8 do –4, na Goriškem in ob morju okoli 2 stopinji Celzija.

Kako bo v prihodnjih dneh?

V četrtek zjutraj bo še nekaj jasnine, čez dan se bo od juga pooblačilo. Popoldne bo zahod in jug države zajelo rahlo sneženje. Snežilo bo tudi ob morju. Najnižje jutranje temperature bodo od –20 do –14, na Primorskem od –8 do –3, najvišje dnevne od –8 do –4, po nižinah Primorskem okoli 0 stopinj Celzija.


Zima v ljubljanskem živalskem vrtu. Foto: Uroš Hočevar/Delo

V noči na petek bo na Primorskem sneg prehajal v dež, ponekod bo možna poledica. V petek bo oblačno, na Primorskem bo občasno rahlo deževalo, drugod pa rahlo snežilo. V soboto bo oblačno, na zahodu se bodo še pojavljale manjše padavine.

Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji kažejo, da podobno mrzlo vreme zadnje dni februarja ali prve dni marca, torej na prehodu iz meteorološke zime v meteorološko pomlad, nastopi nekajkrat na stoletje.

Kdaj smo izmerili najnižje temperature?

Najnižjo temperaturo v Sloveniji so sicer doslej izmerili na Babnem polju, in sicer -34,5 stopinje. Do tam so se termometri spustili 15. in 16. februarja 1956 ter 13. januarja 1968. Gre sicer za rekord, zabeležen v državni mreži meteoroloških postaj. V sredogorskih mraziščih Julijskih Alp so bile namreč neuradno izmerjene še občutno nižje temperature; na Lepi Komni na primer -49 stopinj Celzija 9. januarja 2009, navaja spletna stran Agencije RS za okolje.

Letošnje najnižje temperature so podobne tistim iz konca leta 2009, ko smo zabeležili eno zadnjih hujših obdobij mraza v Sloveniji. 20. decembra 2009 je bilo po nižinah zjutraj okoli -20 stopinj, na planotah Notranjske pa še hladneje. Na Rakitni je bila takrat najnižja temperatura po neuradnih podatkih -27 stopinj, na Babnem polju -25, v Celju -21, podobno tudi na Ptuju in v Murski Soboti ter alpskih dolinah. Precej mrzlo je bilo tudi konec leta 2014, ko so temperature v številnih krajih v silvestrski noči padle pod -15 stopinj Celzija.


Foto: Ljubo Vukelić

Najnižjo temperaturo v januarju so v Ljubljani izmerili 14. januarja 1893, ko se je temperatura na meteorološki postaji v Prečni ulici spustila do -26 stopinj. Nazadnje je temperatura v Ljubljani padla pod -20 stopinj leta 1985, ko je bilo -20,3 stopinje.

Lani je bilo po državi najbolj mraz v začetku januarja, a se živo srebro ni spustilo tako nizko kot letos. Tako so 8. januarja 2017 temperature marsikje padle krepko pod -10 stopinj. Ob 7. uri je bilo najbolj mrzlo v Kočevju, kjer so izmerili -15,5 stopinje, v Črnomlju pa -14,5 stopinje.