Pred letom dni je wikileaks začel objavljati depeše

Pred enim letom je spletišče začelo objavljati okoli četrt milijona zaupnih depeš. Navedbe so oplazile tudi Slovenijo.

Objavljeno
27. november 2011 20.12
Posodobljeno
27. november 2011 20.30
C. R.
C. R.

Ljubljana – Jutri bo minilo leto dni, odkar wikileaks skupaj z nekaterimi najvplivnejšimi svetovnimi mediji začel objavljati okoli četrt milijona zaupnih depeš, ki jih je svojemu zunanjemu ministrstvu pošiljalo 274 ameriških diplomatskih predstavništev po vsem svetu.

Navedbe wikileaksa so oplazile tudi Slovenijo. V enem od dokumentov, ki jih je objavilo spletišče, je Slovenija omenjena v povezavi z ameriškimi prizadevanji za razdelitev ujetnikov iz taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi. Slovenija naj bi v zameno za sprejem enega od ujetnikov dobila obisk pri predsedniku ZDA.

Čeprav je Julian Assange ustanovil zdaj razvpito spletišče že leta 2006, je to prvič pritegnilo pozornost svetovne javnosti šele aprila 2010, ko je objavilo video posnetek napada ameriškega vojaškega helikopterja na civiliste v Bagdadu, v katerem sta bila julija 2007 poleg iraških otrok ubita tudi novinarja agencije Reuters. Na posnetku iz kabine smrtonosnega zračnega plovila, ki ga je Assange opremil z naslovom »Kolateralni umor«, je slišati pogovor med pilotoma, ki sprašujeta nadrejene v oporišču, kaj naj storita z ljudmi, ki so dvignili roke v zrak in se hočejo predati. Ne moreš se predati helikopterju, so jima odvrnili, preden sta nad novinarja in civiliste, ki so ju vodili po mestu, poslala še zadnje izstrelke.

Ob prvi obletnici so se ustanovitelja wikileaksa spomnili le v njegovi domovini Avstraliji, kjer so mu podelili letošnjo Walkleyevo nagrado, avstralsko ustreznico ameriške Pulitzerjeve nagrade.