Na napovedani protest prišli le štirje vojaki

Protest sta organizirala Sindikat vojakov Slovenije (SVS) in Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost.

Objavljeno
17. november 2011 18.52
Posodobljeno
17. november 2011 18.56
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana – »Obramba domovine je preveč odgovorna naloga, da bi vojakom dovolili ulični dialog,« je tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez sinoči komentiral dogajanje pred slovenskim pentagonom. Tam je mirni javni shod organiziral nereprezentativni Sindikat vojakov Slovenije, ki so se ga udeležili zgolj štirje vojaki.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak je po uro trajajočem protestiranju dejal, da se v Sloveniji vojaške strokovne odločitve uveljavljajo z argumentom moči, kar je po njegovem mnenju nedopustno. Prepričan je, da se vojaki protesta niso udeležili v večjem številu, ker so ustrahovani, a kljub temu je Novak s sinočnjim dejanjem sindikata zadovoljen: »Kar smo hoteli doseči s protestnim shodom, je to, da se začne razmišljati drugače. Tako, da bomo vojaški sistem prilagodili družbi, v kateri živimo in predpisom, ki v njej veljajo.«

Z načinom dialoga, ki so ga izbrali posamezniki iz omenjenega sindikata (dejanje sta podprli tudi Konfederacija novih neodvisnih sindikatov Slovenije in Evropsko združenje vojaških organizacij Euromil), je slovenskemu obrambnemu sistemu povzročena velika škoda, ugotavljajo na obrambnem ministrstvu in napovedujejo, da bodo strokovne službe proučile odgovornost organizatorja in ustrezno ukrepale.

»Ni dopustno, da posamezniki iz nereprezentativnega sindikata podajajo svoja osebna stališča v imenu 7600 poklicnih vojakinj in vojakov Slovenske vojske, še posebno ker so za podajanje svojih stališč uporabili najbolj ekstremen način dialoga,« so še ogorčeni na obrambnem ministrstvu.

Težave ostajajo

Pravijo, da so se v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) za protest odločili zaradi dve leti in pol trajajočega socialnega molka ministrstva in vrha Slovenske vojske. Poudarjajo, da se odhajajoča vladajoča garnitura z njimi sploh ni hotela pogovarjati kljub dejstvu, da so partner Euromila, katerega generalni sekretar Gerhard Ahlbrech je današnji protest podprl z pozivom, da morajo imeti vojaki enake pravice kot vsi drugi državljani.

Ali današnji protest res pomeni korak bliže »normalnemu« dialogu med obrambnim vrhom in sindikatom, katerega največja težava je prav njegova nereprezentativnost (vsaj tako je mogoče razbrati iz sinočnje izjave za javnost obrambnega ministrstva), bo pokazal čas, a glavne težave slovenskega vojaka kljub shodu ostajajo nespremenjene: poleg SVS namreč tudi preostala dva vojaška sindikata (Sindikat vojske, obrambe in zaščite, Sindikat ministrstva za obrambo), ki pri shodu nista hotela sodelovati, že dolgo opozarjata na naslednje nepravilnosti slovenskega obrambnega sistema: prehodna formacija, ki je nastala zaradi reorganizacije sistema, ni posrečena rešitev. Obračunavanje potnih stroškov po novem načinu je nepravično, pripravljenost za delo se ne plača pošteno …