Za prestop meje čakali tudi več ur

Najhuje je bilo zjutraj in dopoldne na Obrežju, popoldne in zvečer pa se je začel promet gostiti na mejnih prehodih proti morju.

Objavljeno
14. april 2017 09.11
Mejni prehod Obrežje
Š. P., STA, J. Z.
Š. P., STA, J. Z.

Ljubljana − Med velikonočnimi prazniki je pričakovati gnečo na slovenskih cestah in mejnih prehodih. Kot so poudarili na prometno-informacijskem centru, naj potniki pred potovanji preverijo razmere na cestah ter izberejo ustrezno pot. Povečan promet pričakujejo predvsem v popoldanskih urah, ko se ljudje vračajo iz služb.

Gneča na avtocesti proti mejnemu prehodu Obrežje se je skrajšala, trenutno je dolga le pol kilometra (v jutranjih urah kar deset kilometrov). V dopoldanskih urah so sprostili tudi avtocestni izvoz za Brežice. Kolona je danes precej bolj tekoča, kot je bila pred tednom dni, ko so uvedli sistematični nadzor na zunanjih mejah.
S klikom na to povezavo najdete najbolj aktualne prometne informacije

Osebni avtomobili izstopajo v sedmih kolonah in čakajo do dve uri in pol, avtobusi pa izstopajo v dveh kolonah in čakajo eno uro. Pri vstopu je čakalna doba do pol ure.

Vozniki naj za vožnjo ne uporabljajo odstavnega pasu, v zastoju naj vedno pustijo prostor za intervencijska vozila. Po zadnjih podatkih policije so čakalne dobe na Gruškovju, Središče ob Dravi, Bistrica ob Sotli, Metlika, Dragonja, Starod, Jelšane, Ormož in Zavrč.

Čakalne dobe:

Na Gruškovju je čakalna doba za osebna vozila pri izstopu ena ura, za avtobuse prav tako. Na mejnem prehodu Starod je čakalna doba dve uri, na Jelšanah eno uro, na Dragonji pa za izstop iz države osebna vozila čakajo 30 minut.


Policija regulira dovoz na postajališče bencinskega servisa v Čatežu, kjer se je v jutranjih urah zgodila prometna nesreča. Foto: Janoš Zore/Foto

Danes bodo med 9. in 13. uro zaradi izrednih del zaprli izvoz in uvoz Jesenice vzhod (Lipce) v smeri Avstrije. Obvoz bo možen prek priključkov Lesce ali Jesenice zahod.

S klikom na to povezavo najdete najbolj aktualne prometne informacije

Bolj kot običajno pa bodo obremenjeni tudi mejni prehodi. Potnikom tako svetujejo manjše prehode, ki so namenjeni državljanom EU in njihovim družinskim članom. Državljani tretjih držav morajo medtem mejo prečkati na mednarodnih mejnih prehodih.

Med velikonočnimi prazniki velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, in sicer danes med 14. in 21. uro ter v nedeljo in ponedeljek med 8. in 21. uro.


Zjutraj so se zastoji pred mejnim prehodom Obrežje začeli, preden avtocesta prečka Krko, kar je približno 10,4 kilometra pred mejo. Foto: Janoš Zore/Delo

Prizadevanje policistov za prazen odstavni pas

»Na mejnem prehodu Obrežje so izkoriščene vse kadrovske in tehnične zmožnosti za zagotavljanje pretočnosti prometa. Policisti skupaj z Darsom in drugimi službami zagotavljajo red na avtocesti, da je prazen vsaj odstavni pas za intervencijska vozila,« je za STA povedal vodja Operativno-komunikacijskega centra novomeške policijske uprave Robert Percin in dodal, da so na prošnjo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana nekaj pred peto uro poskrbeli za spremstvo in hitri prevoz reševalnega vozila z bolnico proti Hrvaški. Na mejnem prehodu Obrežje je policija danes ob tretji uri zjutraj začela izvajati ciljno usmerjeno mejno kontrolo.

(Za povečavo kliknite na infografiko.)

Na terenu vsi razpoložljivi policisti

Hkrati so opozorili tudi, da sta mednarodnemu prometu na območju Policijske uprave Novo mesto namenjena cestni prehod Obrežje in železniški prehod Dobova. Preostali mejni prehodi, kot sta Slovenska vas in Rigonce, so namenjeni le potnikom iz Evropske unije.

Policisti v času prazničnega konca tedna pričakujejo povečanje prometa v smeri proti Hrvaški. Lani je med velikonočnim koncem tedna mejni prehod Obrežje prestopilo približno 34.000, letos pa skoraj 38.000 vozil. Prejšnji konec tedna je v Obrežju mejo prečkalo 4600 tovornih vozil, lani pa 2300.

V sredo je iz države izstopilo za 22 odstotkov več osebnih vozil in 28 odstotkov več avtobusov. Policija ocenjuje, da je izstopilo okoli 38 odstotkov več potnikov, ki so potovali proti Hrvaški, kot na isti dan lani. V četrtek je bilo v primerjavi z lanskim letom manj osebnih vozil in avtobusov, a je bilo za 44 odstotkov več tovornih vozil.

Na policijski upravi dodajajo, da so na terenu vsi razpoložljivi policisti, na mejni prehod Obrežje so napotili dodatne policiste iz drugih enot. Sodelujejo tudi s sosednjimi varnostnimi organi in drugimi službami, kot so Dars, PIC in vzdrževalci cest.

Daljše čakalne dobe na mejnih prehodih so sicer posledica prihajajočega prazničnega konca tedna in sistematičnega nadzora na mejnih prehodih vseh potnikov, ki ga je uvedla evropska direktiva. Na mejnem prehodu Obrežje naj bi si nekateri potniki iz avtobusov skrajšali čakanje tako, da so prešli mejo peš. Večinoma gre za posameznike, ki si jim je na hrvaški strani meje uspelo urediti prevoz s sorodniki ali prijatelji.

Slovenija in Hrvaška sta se sicer odločili ukrepati. Slovenija je v sredo evropski komisiji poslala notifikacijo, po kateri bo uveljavila možnost ciljno usmerjenega preverjanja ob hkratnem zagotavljanju varnosti takoj, ko bodo kolone na mejnih prehodih čezmerne. Za Slovenijo je spoštovanje uredbe ob uporabi milejših ukrepov za zmanjševanje zastojev na meji namreč nujno, je v četrtek v pogovoru s hrvaškim kolegom Andrej Plenkovićem poudaril slovenski premier Miro Cerar. Še pred tem je evropski komisiji notifikacijo glede odstopa od sistematičnega nadzora poslala Hrvaška.

Gneča je bila tudi včeraj, ko so potniki na mejnem prehodu Obrežje na prestop meje čakali do tri ure in pol. Do popoldneva se je promet umiril, saj so evropsko uredbo o nadzoru pri prečkanju meje upoštevali le delno.