Pred prazniki in počitnicami na cestah več prometa

Promet bo v teh dneh še posebej gost okoli pokopališč, kjer bo ponekod veljala posebna prometna ureditev.

Objavljeno
29. oktober 2011 12.28
Posodobljeno
29. oktober 2011 12.37
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Ob začetku predprazničnega vikenda, s katerim se začenjajo tudi letošnje prve šolske počitnice, je promet na slovenskih cestah gostejši, zato policija voznikom svetuje še večjo previdnost. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste povečan promet pričakujejo do torka zvečer, in sicer predvsem v smeri turističnih krajev, na mejnih prehodih in v okolici pokopališč.

V okolici ljubljanskih Žal že od zjutraj velja posebna prometna ureditev, piše Slovenska tiskovna agencija. Promet na delu Tomačevske ceste je urejen enosmerno, prav tako promet poteka enosmerno na odsekih Dečkove in Koželjeve ulice, na povezovalni dovozni poti od Tomačevske proti Jarški cesti in na cesti med krožiščem Žale in Koželjevo ulico. Takšna prometna ureditev bo veljala do torka zvečer. V okolici pokopališča je urejenih tudi več parkirišč, na katerih je parkiranje brezplačno.

Na ljubljanskem osrednjem pokopališču je organiziran tudi brezplačen prevoz. Že od prejšnje sobote po pokopališču vozi posebno električno vozilo, ki je namenjeno predvsem prevozu invalidov in starejših oseb, ki težko hodijo. Danes, v nedeljo in ponedeljek bo vozilo med 9. in 18. uro ustavljalo na štirih postajališčih, in sicer pri glavnem vhodu na pokopališče, na polovici pokopališča v bližini Lipe sprave, na križišču Poti spominov in tovarištva in glavne poti na pokopališče ter za upepeljevalnico pri fontani. Prav tako od danes po pokopališču vozita dve vozili Kavalir, ki potnike pripeljeta čim bliže groba, do katerega so namenjeni.

V tem delu Ljubljane bodo v teh dneh spremenjen tudi prometni režim avtobusov mestnega potniškega prometa. Nekateri bodo vozili po zgoščenem voznem redu, avtobusi na progi številka 19 pa bodo v ponedeljek in torek od krožišča Žale po Tomačevski cesti vozili enosmerno.

V nedeljo, ponedeljek in torek bo prometni režim spremenjen tudi v okolici mariborskega pokopališča Pobrežje in pokopališča Gorca v Malečniku. Del Ceste XIV. divizije bo od nedelje od 13. ure dalje zaprt za ves promet, na delu te ceste pa bodo uredili enosmerni promet. Kot enosmerna bo v torek urejena tudi cesta Hrenca − Malečnik, ki vodi do pokopališča Gorca.

Parkiranje osebnih vozil bo mogoče tako na urejenih parkiriščih kot tudi na bližnjih ulicah in površinah nad pokritim vkopom hitre ceste. Mestna občina Maribor prebivalce tudi poziva, naj za prevoz na pokopališče uporabljajo javna prevozna sredstva, ki bodo v teh dneh vozila bolj pogosto.

Razmere na slovenskih cestah lahko natančno spremljate tudi na naši spletni strani.