Pred proslavo: Vstanite, v zombije zakleti…

Trg republike in Cankarjeva ploščad sta zaprta, okolico varujejo pripradniki specialne enote policije.

Objavljeno
22. december 2012 17.22
Posodobljeno
22. december 2012 17.22
Slovenija,Ljubljana,21.12.2012-DEMONSRACIJE NA TRGU REVOLUCIJE..ZA DELO.SI
An. B., M. B., Pi. K., Delo
An. B., M. B., Pi. K., Delo

Z državno slovesnostjo je potekala tudi alternativna proslava državljanske enotnosti - Protestival. Kakšnih 300 kritičnih kulturnikov in umetnikov se je na Kongresnem trgu zbralo s kreativnim in jasnim sporočilom: »Nastavimo politikom zrcalo dogajanja in prižgimo luč za umrlo socialno državo.« Osrednji povod in motiv za izvirnost protestnikov je ponudila kar največja vladna stranka SDS sama, ko je petkove protestnike okarakterizirala kot »zombije«.

Protestniki niso smeli blizu

Tako so bili med množico številni našemljeni v oživljena trupla, zombiji so bili izrezani na transparentih, sprevod, ki je z zbirališča krenil mimo Prešernovega trga, pa je vodila velikanska lutka, ki je poosebljala smrt. V ospredju karavane so mimoidoče k sodelovanju vabili tudi udarni napevi tria boben-violina-harmonika, poezija Andreja Rozmana Roze in protestniška himna ženskega pevskega zbora Kombinat. Novačenje je bilo uspešno in kolona je pred poslopjem državnega zbora štela že več kot 500 mladih in starih.

Toda v stik s političnim vrhom, kakor so načrtovali, jim ni uspelo priti.

Trg republike in Cankarjeva ploščad, kjer so se visoki gosti sprehodili iz parlamenta do Cankarjevega doma, je policija namreč neprehodno zaprla. Tako so protestniki svoje nasprotovanje vladi, njenim varčevalnim ukrepom in tudi širši politiki izrazili na kraju, kjer so se lahko najbolj približali državnemu zboru - na Šubičevi ulici ob Maximarketu. Tam so brez najmanjših incidentov simbolično zažgali svoje maske in odigrali nekaj revolucionarnih punkerskih ritmov.

Ko pa so politiki odhajali iz hrama demokracije, so jih glasno izžvižgali in jim skandirali »lopovi« ter »Janša v zapor!« Nepričakovano je po zaprisegi v DZ pred množico stopil predsednik države Borut Pahor. Pred številnimi kamerami je poskusil nagovoriti množico, a ga je ta močno izžvižgala, nekateri so mu celo obrnili hrbet. Sledila je še minuta tišine za umrlo socialno državo, nato pa se je na ploščadi pred Maximarketom nadaljeval kulturno-umetniški program z nastopi punkerjev Buldogi, Lare Janković, Matevža Šaleharja Hama in drugih.

»Glede na to, da gre za spontan dogodek, da ni počila niti ena petarda in da smo slišali in videli bogat program, smo kar malo ganjeni nad množičnim odzivom ljudi. Zadeva je uspela,« je po koncu Protestivala dejal eden od organizatorjev Rok Zavrtanik.

Na facebooku so organizatorji sicer tudi predlagali, da bi aktivistične kulturno-umetniške proteste nadaljevali vse sobote do pomladi oziroma do uresničitve ključnih zahtev. Te pa so odstop vlade, politika, odgovorna volivcem, ne strankam, socialna država in univerzalni temeljni dohodek.

Iz Založbe Sanje so sporočili, da so shod prijavili, da bi se izognili plačilu zagrožene globe. Na shodu je napoved bogat kulturni program. Med drugim se obeta nastop Kombinatk, Simboličnega orkestra, Trkaja, Histria in mnogih drugih.

Dogodek smo spremljali v živo, s terena

19:55

Protestival se je skupaj z improviziranim odrom za glasbene izvajalce preselil pred bar Parlament.

Po zadnjih ocenah se shoda udeležuje več kot 1000 ljudi.

 

19:38

Predsednik države Borut Pahor, ki je ravnokar zaprisegel, je v spremstvu varnostnikov stopil pred množico pri ograji, ki varuje DZ, in bil glasno izžvižgan.

"Okupirali ste nam Ljubljano, kot so to nekoč naredili Italijani," pravi eden izmed starejših protestnikov.

19:28

Protestival se nadaljuje z improviziranim koncertom na isti lokaciji -  prevladujejo rockerski in metalski zvoki.

19:21

Minuta tišine pred hramom demokracije.

Maske so zažgane.

19:16

Policija je okrepila kordon pripadnikov specialne enote.

Množica vzklika "Janša v zapor" in izžvižgava politike, ki odhajajo iz DZ na državno proslavo v Cankarjev dom.

19:11

"Lopovi, lopovi", skoraj nepričakovano glasno vzklika množica 500 kulturnikov med tem ko politiki zapuščajo državni zbor.

19:05

Protestivalniki se trenutno nahajajo na Šubičevi cesti, na stopnicah med Maksijem in azijsko restavracijo izvajajo "ples mask" in spontano prepevajo Ne čakaj na maj

19:00

Protestniki so na Prešernovem trgu izvedli manjši performans na katerem so zapeli predelano oz. alternativno obliko Zdravljice, na koncu pa še slovensko himno (7. kitico Zdravljice).

Povorka se je odpravila proti Slovenski cesti in je namenjena na Gregorčičevo pri čemer jih mimoidoči opazujejo z začudenjem, a odobravanjem.

18:40

Povorka, ki jo vodi zgoraj omenjena smrt, je krenila proti Prešernovem trgu.

Na shodu smo opazili tudi nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra, predsednika stranke TRS Matjaža Hanžka in predsednika društva pisateljev Vena Tauferja.

Protestniki so zapeli predelano pesem Bella Ciao, ki je zvenela nekako v stilu Janša Ciao.