Pred svetovnim dnevom ledvic

Varuj svoje ledvice, zaščiti srce je slogan letošnjega svetovnega dneva ledvic (ta je vedno na drugi četrtek v marcu, letos torej 10. marca). Z njim želijo strokovnjaki na tem področju, skupaj z združenji bolnikov, opozoriti na izrazito povezavo med boleznimi srca in ožilja in kronično ledvično boleznijo.

Objavljeno
07. marec 2011 11.48
Diana Zajec, notranja politika
Diana Zajec, notranja politika
Ljubljana - Srčno-žilne bolezni so namreč pri ledvičnih bolnikih zelo pogoste in so krive za kar 20- do 30-krat večjo umrljivost. Pri tem pa obolenje ledvic, ki poteka brez izrazitih znakov in brez bolečin, še vedno pogosto ostane neprepoznano. Kot je za Delo povedala doc. dr. Jelka Lindič s Kliničnega oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana, je test, ki omogoča iskanje beljakovin v seču, ena izmed najpomembnejših preiskav pri odkrivanju kroničnih ledvičnih obolenj in sočasno tudi povečanega tveganja za nastanek srčno-žilnih obolenj. Druga možnost pa je preiskava krvi, s katero ugotovijo koncentracijo kreatinina v krvi in nato izračunajo, kako dobro je pri pregledanem posamezniku delovanje ledvic.

»Povečana količina beljakovin v seču je pri ledvični bolezni prisotna že, ko ledvice delujejo še čisto normalno, zanesljivo najboljša pa je kombinacija obeh preiskav,« pravi dr. Lindičeva. Pri tem poudarja, da so šele v zadnjih letih v medicini začeli namenjati večjo pozornost odkrivanju beljakovin v urinu. »To je alarm, za katerega je treba poiskati vzrok. Test na beljakovine v seču in pregled krvi morajo pri izbranem zdravniku narediti enkrat na leto pri vseh bolnikih, ki imajo povišan krvni tlak, sladkorno bolezen ali bolezni srca in ožilja, če so torej, denimo, preboleli srčni infarkt, možgansko kap ali imajo motnje pri prekrvavitvi udov.«

Večje tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni je opazno pri posameznikih, pri katerih je tovrstno obolenje prisotno v družini, pojavnost je pogostejša tudi pri predebelih in med kadilci.

Jelka Lindič meni, da se za preiskavo seča zdravniki odločajo premalokrat, čeprav je ta zelo preprosta in poceni. Na podlagi podatkov iz študij, opravljenih v razvitih državah, je izračunala, da ima v Sloveniji zagotovo več kot 140.000 ljudi kronično ledvično bolezen, verjetno pa celo vsak deseti odrasli. Pri marsikom se morda kaže samo kot majhno, a nenormalno izločanje beljakovin v seču, kar pa je že lahko znak za kronično ledvično bolezen; to pri večini obolelih odkrijejo po naključju ali pa šele tedaj, ko je bolezen že napredovala.

Zdravnica pri tem opozarja na pomen čimprejšnjega odkritja bolezni, saj je tako mogoče preprečiti zaplete, predvsem pa upočasniti napredovanje bolezni, zaradi katere marsikateri bolnik sčasoma potrebuje bodisi dializo ali presaditev organa. »Danes so na voljo dobra zdravila, ki upočasnijo napredovanje ledvične bolezni, hkrati pa zagotovijo tudi zaščito srca in ožilja. Posledično se zmanjšata tudi dodatna zbolevnost in umrljivost,« poudarja Lindičeva.

Kje po Sloveniji bodo izvajali testiranja?

Brezplačno testiranje prisotnosti beljakovin v seču bodo od danes do petka izvajali v 13 zdravstvenih domovih, in sicer v Postojni, Idriji, Velenju, Sežani, Kopru, Murski Soboti, v Mariboru, na Jesenicah, v Tržiču, v Trbovljah in Brežicah pa tudi v dveh splošnih bolnišnicah, na Ptuju in v Slovenj Gradcu. Vsakdo, ki bi rad preveril zdravje svojih ledvic, se lahko odpravi v najbližjo od naštetih ustanov oziroma v tamkajšnji laboratorij in pove, da želi opraviti brezplačno testiranje. Za to ni potrebno ne vnaprejšnje naročanje in ne napotnica osebnega zdravnika.