»Predčasne volitve najučinkovitejši protikrizni ukrep«

Predsednik stranke SDS Janez Janša je ob prvi obletnici parlamentarnih volitev spregovoril za Sobotno prilogo Dela. Vladi Boruta Pahorja očita nesposobnost spopadanja z gospodarsko in finančno krizo.

Objavljeno
24. september 2009 22.13
Zoran Potič, Dejan Karba
Zoran Potič, Dejan Karba
Ljubljana - Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je ob prvi obletnici parlamentarnih volitev, na katerih se je zamenjala oblast, spregovoril za Sobotno prilogo Dela. Kot je bilo pričakovati, je bil nekdanji predsednik vlade neusmiljeno kritičen do vlade Boruta Pahorja (SD), ki ji očita nesposobnost spopadanja z gospodarsko in finančno krizo.

Vladajoča koalicija ne bo razpadla, meni opozicijski prvak Janez Janša; pri njej da ne gre toliko za neenotnost kot za nesposobnost, ki je enakomerno porazdeljena po koalicijskih strankah. Pričakuje pa, da bo koalicija vrgla lastno vlado zaradi zaostritve problemov v gospodarstvu in javnih financah, zato bo poiskala zamenjave ali pa vmesne rešitve. Janša je v pogovoru za Delo kritičen tudi do medijev, ker po njegovem mnenju brez zadržkov podpirajo vlado, in do sindikatov, ki da so protestirali v obdobju njegove vlade, do sedanje pa se vedejo lakajsko.

 

Janša pripiše lanski poraz predvsem »velikemu poku iz Finske«, ki ga je po njegovem organiziral Milan Kučan. Omenjanje Janševega imena med akterji, ki so v preiskavi zaradi nakupa osemkolesnikov, vidi kot poskus zamegljevanja pravih sledi. »Moje ime se je v to zvleklo le zato, da se zamegli prava sled,« pravi Janša.

 

Da so preiskovalci spraševali tudi o njegovem bratu, ki se je menda sestajal z Walterjem Wolfom in Reijem Niittynenom, pa bi bilo za Janšo »velikansko presenečenje«, saj o tovrstnih stikih dvomi. Opozicijski prvak vztraja pri mnenju, da bi morala biti vlada pri spopadanju s krizo veliko bolj aktivna in ne le skrbeti za socialo, ker lahko le razbremenjeno gospodarstvo, ki bi več investiralo, zaposluje ljudi, vsi skupaj pa polnijo prazno državno blagajno. Namesto da bi ministri razmislili o zniževanju davkov, tako kot v Nemčiji ali na Švedskem, v Sloveniji kar tekmujejo, kdo bo napovedal nov davek, nihče pa se ne ukvarja s tem, kako bi več ustvarili.

 

Kriza ni splošen val, ki usmerja ladje, pravi Janša, »vsaka ima tudi svojega krmarja, svojo posadko, in ta odloča, kako varna in hitra je plovba«. Predčasne volitve pa bi bile po njegovem prepričanju najučinkovitejši ukrep v spopadanju z gospodarsko in finančno krizo.

 

Iz petkove tiskane izdaje Dela