Preddvorske graščine še ne obnavljajo

Po selitvi vzgojnega zavoda iz graščine pred 12 leti je večstanovanjska stavba samevala.

Objavljeno
18. julij 2013 13.54
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Preddvor – Občina uradno še ni lastnica graščine Dvor in parka v središču Preddvora, ker pogodba z ministrstvom zaradi neusklajenih podatkov v zemljiški knjigi še ni podpisana. Objekt je nujno potreben prenove, občina pa se še ni odločila, kakšna bo namembnost graščine.

Preddvorski svetniki so že 12. junija potrdili pogodbo, s katero bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport brezplačno preneslo graščino Dvor (Höflein) in park v središču Preddvora na občino Preddvor, vendar do podpisa z ministrstvom še ni prišlo.

Kdaj natanko bo vlada izdala pozitivno mnenje o prenosu in kdaj bo podpisana pogodba z ministrstvom, nam župan Miran Zadnikar ni vedel povedati, upa pa, da bo do prenosa gradu, za katerega je bil denacionalizacijski postopek pravnomočno končan leta 2009, prišlo čim prej.

Zapletlo se je zaradi ugotovitve, da je stanovanjski objekt na sosednjih parcelah, v katerem so stanovalci po Jazbinškovem zakonu pridobili posojilo, pod hipoteko, in da ga je približno deset odstotkov v lasti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Grad bi lahko namenili tudi starostnikom

»V objektu je več stanovanj, v njih po naših podatkih biva 12 občanov. Ta so odkupljena, a spremembe niso vnešene v zemljiško knjigo. Odvetnik občine preverja, koliko je hipoteka še upravičena in kako je z etažno lastnino,« je dejal župan Zadnikar.

Po selitvi vzgojnega zavoda iz graščine pred 12 leti je večstanovanjska stavba s pripadajočimi zemljišči na dveh hektarih samevala, občina Preddvor je državo večkrat opozarjala, da zaradi dotrajanosti pomeni resno grožnjo za življenje mimoidočih.

Ko bo občina dobila graščino, se bo lotila obnove, pri kateri bo morala upoštevati tudi pogoje zavoda za varstvo kulturne dediščine. Finančno bo obnova hud zalogaj zanjo in brez nepovratnih sredstev je ne bo mogoče izpeljati. »Najprej bomo morali popraviti streho, nujna je tudi sanacija dimnika in zidu ob cerkvi,« je povedal župan. Koliko bo stala obnova gradu, ki je v precej slabem stanju, še ni znano.

Preddvorčani so se v preteklosti navduševali nad tem, da bi v graščini uredili varovana stanovanja, in za to je bila izdelana tudi idejna študija. Z Domom starejših občanov Preddvor se je občina pogovarjala tudi o možnosti, da bi objekt namenili starostnikom. »Zamisel o domu za starejše občane je v Preddvoru še vedno zelo živa, vendar se bojim, da se bo z graditvijo doma v bližnjih Cerkljah povpraševanje zmanjšalo,« je dejal župan.