Predelava eko zelenjave v nekdanji tekstilni tovarni Beti

Podjetje Domači vrt se je razvilo iz družinske kmetije, ki se ukvarja z integrirano pridelavo zelenjave.

Objavljeno
02. oktober 2012 10.40
Posodobljeno
02. oktober 2012 12.00
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Metlika – V delu nekdanje tekstilne tovarne Beti je podjetje Domači vrt odprlo nove proizvodne in skladiščne prostore. Naložba je ena večjih in med prvimi dokončanimi v okviru programa Pokolpje, iz katerega so zanjo dobili 50.000 evrov nepovratnih sredstev.

Podjetje Domači vrt se je razvilo iz družinske kmetije Pavlovič v Križevski vasi pri Metliki, ki se ukvarja z integrirano pridelavo zelenjave na več hektarih površin. S pomočjo pogodbenih kooperantov dnevno oskrbujejo številne šole, vrtce, domove za ostarele, menze in gostinska podjetja v Beli krajini, širši Dolenjski in na Kočevskem ter večja trgovca v Novem mestu in Ljubljani v glavnem z domačo zelenjavo in sadjem. Izjema je sadje, ki pri nas ne uspeva, v zimskem času pa si morajo pomagati tudi z zelenjavo od drugod.

V Domačem vrtu pripravijo za prodajo okoli 190 ton zelenjave in sadja na mesec. Širitev obsega proizvodnje s pakiranjem očiščene zelenjave in sadja, ki daje kruh že 14 redno zaposlenim, do konca leta pa naj bi se jim pridružili še štirje, je pripeljala tudi do združitve proizvodnje in skladišča, ki je bilo do zdaj v Črnomlju.

Prihodnjo pomlad načrtujejo tudi širitev

Podjetje je najelo tisoč kvadratnih metrov prostorov v nekdanji Beti v Metliki, za strojno opremo pa so pridobili 50.000 evrov nepovratnih sredstev iz programa Pokolpje. Direktor Danilo Pavlovič je dejal, da jim ta denar veliko pomeni, saj bi ga sami težko priskrbeli.

Zadovoljni so tudi v RIC Bela krajina, ki med drugim deluje na področju spodbujanja razvoja podjetništva, saj razvoj in širitev Domačega vrta spodbujata pridelavo poljščin in sadja v Beli krajini ter omogočata dodatne prihodke gospodinjstvom na območju z nadpovprečno brezposelnostjo v državi.

Naložba Domačega vrta v nove prostore in proizvodnjo v Metliki ni zadnja. Za prihodnjo pomlad načrtujejo začetek gradnje novega obrata v poslovni coni Vrtača v Semiču, v katerem bi oživili dejavnost konzerviranja živil nekdanjega Belsada.

Tudi na tem področju v podjetju najprej računajo na belokranjske pridelke, ki jih nameravajo odkupovati tudi od malih pridelovalcev. Polovico denarja za tri milijone evrov vredno naložbo imajo že zagotovljenega.