Predence izigral delavce, ne pa banke

Predence je premoženje, iz katerega bi lahko poplačal delavce, prodal podjetju Elba plus, ki se ga povezuje z afero Orion.

Objavljeno
10. oktober 2013 10.34
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Dvorska vas – Goran Selan je prvi nekdanji zaposleni v družbi Predence, ki zaostalih plač od nekdanjega delodajalca kljub dobljenim sodbam ne more izterjati. Družba Predence v prisilni poravnavi namreč nima nepremičnega premoženja, saj ga je prodala podjetju Elba plus, ki je po nekaterih informacijah povezano z afero Orion.

 

Goranu Selanu je marca letos radovljiško okrajno sodišče zaradi neizplačanih dobrih 3300 evrov plač dovolilo izvršbo na premoženju družbe Predence v prisilni poravnavi. Prejšnji teden je ljubljansko okrožno sodišče ugotovilo, da družba Predence ni več lastnica petih parcel v Dvorski vas, kar pomeni, da Selan svojih terjatev ne more zavarovati niti ob podpori sodišča. Družba Predence je že na začetku leta Elbi plus najprej prodala objekte (hotel, graščino), do poletja pa še vsa zemljišča, drugega vrednejšega premoženja pa nima. Ljubljansko sodišče je Selanu dovolilo izvršbo le na eni parceli, ki je po podatkih zemljiške knjige v lasti občine Radovljica, na njej pa ima družba Predence vpisano stavbno pravico.

Mali upniki brez moči

Na sodni epilog čakajo še štiri izvršbe nekdanjih delavcev družbe Predence (delavci skupaj terjajo 18.500 evrov) ter dve terjatvi podjetij (skupaj za 23.500 evrov). Veliko upanja, da bi sodišče tudi v drugih primerih ugotovilo kaj drugega kot v Selanovem, nimajo, je povedala Judita Belhar, pravnica sindikata KS 90, kjer so delavcem pomagali v pravdnih postopkih. Ker je bilo premoženje z družbe Predence na novega lastnika, družbo Elba plus, preneseno pred pravnomočno odločitvijo o terjatvah delavcev, razmišljajo o kazenski ovadbi proti nekdanjemu lastniku družbe Predence Mihaelu Živcu, napoveduje Belharjeva. Dodala je, da ga je sodni izvršitelj poskušal najti družbo Predence na uradnem sedežu družbe v Mariboru, a ga tam ni bilo kot tudi ne direktorja Joza Mršića, ki je po naših informacijah zgolj slamnati direktor. Opozorila, ki smo jih pred pol leta zapisali v Delu, da lahko mali upniki v postopku prisilne poravnave in ob novih lastnikih ostanejo brez vsega, se s tem uresničujejo.

Predloga za stečaj še ni

Družba Predence bi letos morala poplačati prvo tretjino dolgov do upnikov. Ker se to ni zgodilo, je izpolnjen pogoj za sprožitev stečaja, vendar takšnega predloga za zdaj na sodišču še niso prejeli. Zadnji predlog za uvedbo stečaja so na sodišču prejeli lani, vendar je bil letos umaknjen, je povedala predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek.

Čeprav so na občini Radovljica ob našem razkritju lastniških sprememb že marca napovedali proučitev pravnih sredstev za realizacijo poplačila terjatve (2000 evrov), po besedah Mance Šetina Miklič iz kabineta radovljiškega župana šele zdaj pripravljajo tožbo za izvršitev sodnega sklepa oziroma za realizacijo poplačila.

NKBM poskrbela za terjatev

Na nekdanjih parcelah družbe Predence, ki so jih letos prodali družbi Elba plus, ostajajo zavarovane hipoteke NKBM (štiri milijone evrov), družbe Lambergh (od Elbe plus je pomladi najela hotel, od nekdanjega lastnika družbe Predence, novomeške družbe Neo dom ladjedelništvo Mihaela Živca, pa prevzela za 800.000 evrov zavarovanih terjatev), Makro 5 investicije (tri milijone evrov) in še tri manjše (v vrednosti 20.000 evrov). Ob pomisleku, da je državna NKBM ob menjavi lastništva na parcelah, na katerih stoji hotelski kompleks v Dvorski vasi, s soglasjem za menjavo lastništva zavarovala zgolj svojo terjatev na škodo predvsem številnih malih upnikov, in ali so dali soglasje k prenosu premoženja na novega lastnika, so v NKBM pojasnili, da podrobnosti odnosa z družbo Predence ne morejo razkrivati in da izvajajo vse potrebne ukrepe za zaščito interesov banke.