Predlagajo začasno zamrznitev pogodbe

Včeraj se je glede pogodbe s Patrio na seji vlade zgodil nepričakovan zasuk: rešitev, ki so jo menda sprejeli na vladi, ni ne reprogram ne razdrtje pogodbe, temveč, kot smo izvedeli neuradno, predlog o zamrznitvi pogodbe.

Objavljeno
03. februar 2011 20.56
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Po večmesečnem prelaganju neprijetne oklepniške zgodbe je vlada včeraj končno strnila vrste in soglasno sprejela sklep, katerega aktiviranje bo preučilo državno pravobranilstvo. Premier Borut Pahor je o zaupnem sklepu povedal le to, da bodo njegovo vsebino objavili konec meseca. Glede razpleta pogodbe o naročilu osemkolesnikov za potrebe Slovenske vojske, ki jo je decembra 2006 podpisal takratni obrambni minister Karl Erjavec, je bil (do včeraj) najverjetnejši scenarij reprogramiranja omenjene pogodbe z možnostjo njenega razdrtja v prihodnosti. A včeraj se je zgodil nepričakovan zasuk: rešitev, ki so jo menda sprejeli na vladi, ni ne reprogram ne razdrtje pogodbe, temveč, kot smo izvedeli neuradno, predlog o zamrznitvi pogodbe.

Kot nam je zadevo razložil poslanec Tone Anderlič (LDS), ki podpira potezo vlade, »saj se je ta končno začela ukvarjati z največjo afero in z najbolj škodljivim poslom katere koli dosedanje slovenske vlade«, so na vladi, »kot kaže, končno soočili poročila vseh ljudi in institucij, ki so se ukvarjali s to pogodbo«, ki so po besedah poslanca »porazna«. Tudi državno pravobranilstvo naj bi že septembra lani obrambni ministrici Ljubici Jelušič nakazalo to možnost, vendar je ministrica zadevo do včeraj po besedah poslanca očitno skrivala.

Po včeraj sprejetem sklepu vlade ima državno pravobranilstvo po naših informacijah nalogo, da do konca meseca pripravi začasni predlog o zamrznitvi oklepniške pogodbe skupaj z dokaznim gradivom za to, nato pa bo vlada možnost ugoditve predloga preverila na pristojnem sodišču. Če bo sodišče predlogu ugodilo, bo sodišče moralo preveriti tudi zahtevo po ničnosti pogodbe. Kot je pred časom za Delo povedal Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete, bi ničnost pogodbe pomenila tudi vračilo že kupljenih oklepnikov.