Predor Karavanke zaradi del zaprt prek noči

Predor Karavanke bo v noči na četrtek ter s četrtka na petek zaradi del zaprt za ves promet.

Objavljeno
17. september 2013 19.24
Ti. k., Delo.si, STA
Ti. k., Delo.si, STA
Ljubljana - Med zaporo predora, od 22. do 6. ure, bo obvoz za tovorna vozila po avtocesti prek Vidma ali Gradca, medtem ko bo obvoz prek Korenskega sedla dovoljen samo za osebna vozila, za počitniške prikolice in avtodome pa priporočajo prehod Rateče.

S ponedeljka na torek (23. na 24. september) pa bo med 22. in 6. uro v predoru Karavanke polovična zapora zaradi pranja predorske cevi, so sporočili iz Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Popolna nočna zapora predora Karavanke je nato načrtovana še v treh zaporednih nočeh prihodnjega tedna: s torka na sredo (24. na 25. september), s srede na četrtek (25. na 26. september) ter s četrtka na petek (26. na 27. september), ravno tako med 22. in 6. uro.

V predoru Karavanke bodo opravili nastavitve novih videokamer v celotni predorski cevi ter testirali novi video nadzorni sistem.

Prva faza zamenjave dotrajanega videonadzornega sistema v 22 let starem predoru Karavanke je potekala spomladi letos, med turistično sezono pa del v predoru ni bilo.

V prihodnjih dneh bodo v predoru opravili nastavitve in testiranje, predvidoma konec novembra pa še zadnja dela v zvezi z razstavitvijo starega sistema in polno integracijo novega v obstoječi sistem nadzorovanja in krmiljenja procesov z računalnikom. Za ta dela bodo potrebne le polovične zapore, zato bo promet skozi predor nekaj dni potekal izmenično enosmerno, s čakanjem pred predorom do 30 minut, o točnih terminih pa bodo uporabniki avtoceste pravočasno obveščeni.

Pogodbena izvajalca projekta zamenjave vidonadzornega sistema in vzpostavitve videodetekcije prometa v celotnem, približno osemkilometrskem slovensko-avstrijskem avtocestnem predoru Karavanke, sta Tenzor s Ptuja in Promel iz Zagreba.

Pogodbena vrednost del je 2,1 milijona evrov (brez DDV), od tega Dars prispeva za slovenski del predora 44 odstotkov, delež avstrijskega upravljavca predora Asfinag pa znaša 56 odstotkov pogodbene vrednosti.

Dars bo uporabnike avtoceste o omenjeni zapori obveščal tudi prek sistema za nadzor in vodenje prometa, sicer pa uporabnikom pred odhodom na pot priporočajo klic na Prometno-informacijski center 1970 ali pogled na spletno stran www.promet.si.