Predor Markovec bo odprt šele spomladi 2014

O podražitvah predora ni konkretnih številk, vendar kaže, da bistvenih podražitev ne bo - Obalno in šmarsko cesto bodo gradili v istem obdobju

Objavljeno
25. januar 2013 19.00
Posodobljeno
26. januar 2013 05.00
Markovec in minister erna
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Predor Markovec bo zgrajen in odprt za promet šele spomladi 2014. To sta včeraj po ogledu dela predora povedala minister za infrastrukturo Zvone Černač in predsednik uprave DARS Matjaž Knez. Polletnega zamika (od zadnjič obljubljenega) datuma odprtja nista posebej komentirala. Rok je zdaj odvisen od državne revizijske komisije, ki odloča o pritožbah na izbiro izvajalcev elektro in strojne opreme.

Zvone Černač je včeraj povedal, da je zadovoljen s potekom del in da bo promet pod Markovcem sproščen čez približno eno leto. "Ta predor je mogoče edini, ali pa med redkimi, kjer pogodbena vrednost ne bo presežena in bo cena na koncu bistveno nižja, kot je bilo na začetku (ob objavi razpisa op.p.) ocenjeno - čez 100 milijonov evrov. Kot slišim bo končna vrednost predora pod 70 milijonov evrov."

Matjaž Knez je povedal, da so z Alpine Bau, glavnim izvajalcem nedavno podpisali še drugi aneks k pogodbi, v kateri je določen nov rok za izvedbo gradbenih del, to je konec (23.) aprila. "Dela potekajo v skladu s terminskim planom. Pričakujemo, da se bo zaplet z razpisom za montažo elektro in strojne opreme razpletel do aprila letos. Prvo odločitev revizijske komisije pričakujemo čez nekaj dni oziroma v februarju," je dejal Matjaž Knez, ki ni hotel biti natančnejši o zahtevah Alpine Bau za podražitev. Dejal je le, da bo Dars poravnal vse upravičene zahtevke nad pogodbeno ceno.

Minister Černač je še povedal, da se pripravlja dokumentacija za nadaljevanje obalne ceste od Jagodja proti Luciji. Spomladi letos naj bi razgrnili novo traso šmarske ceste (Bertoki - Dragonja) proti Hrvaški. Ta cesta, ki je zelo pomembna za tovorni promet v Istro, naj bi bila še letos umeščena v prostor.