Predor Markovec morda prihodnje leto

Revizijska komisija ugodila Kolektorju Kolingu, razpis ne bo ponovljen.

Objavljeno
04. september 2014 12.12
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Državna revizijska komisija je ugodila pritožbi idrijskega podjetja Kolektor Koling, ki ga je strokovna komisija Darsa junija izločila iz ožjega izbora možnih izvajalcev ceste pred predorom Markovec in za njim. Dars je po zavlačevanju spomladi objavil ponovni razpis za dokončanje 3,1 kilometra dolgega cestnega odseka pred predorom, ki so ga v zadnjih letih že večinoma zgradili.

Konzorcij štirih velikih gradbenih podjetij (SCT, Primorje, Kraški zidar in CPK Koper) je omenjene tri kilometre ceste začel graditi že pred več kot sedmimi leti (saj so jih na razpisu izbrali že avgusta 2006), vendar so zaradi prevelike prekoračitve pogodbenega zneska morali pogodbo prekiniti in dela spet razpisati. Dars je dolgo odlašal z objavo razpisa, čeprav so ga izvajalci na to opozarjali.

Državna komisija ni razveljavila celotnega razpisa

Tokrat se je na razpis prijavilo sedem kandidatov, od katerih je strokovna komisija tri izločila, češ da njihove vloge niso bile popolne. Kolektor Koling se je pritožil na izločitev iz ožjega izbora in s pritožbo mu je uspelo. Včeraj so nam z Darsa odgovorili, da si bo uprava zelo prizadevala, da bo hitra cesta končana čim prej. In to tako, da bo strokovna komisija spet ocenila in preverila ponudbe v tem razpisnem postopku ter po ponovnem pregledu vseh ponudb naročniku predlagala novo odločitev.

Državna komisija ni razveljavila celotnega razpisa, temveč le glede pravilnosti ponudbe pritožitelja iz Idrije. Po pregledu vseh ponudb bo Dars sprejel novo odločitev (nov ožji izbor izvajalcev) in bo ponudnike, katerih ponudbe bodo ocenjene za primerne in pravilne, povabil na pogajanja.

Leta 2016 sprejetje načrta za hitro cesto proti hrvaški Istri

Seveda bo po novi odločitvi spet lahko kateri od ponudnikov sprožil revizijo. Zato tako rekoč sploh ni več niti teoretične možnosti, da bi bila cesta pred predorom dograjena še letos, saj bi morali dela začeti najpozneje prvega oktobra in jih opraviti v 90 dneh. Do konca leta bodo morda končana vsa dela v predoru, vključno z elektro in strojno opremo, vendar to ne bo omogočalo odprtja prometa skozi predor.

Dars je pri tem odgovoril tudi, da predvidoma za leto 2016 načrtujejo sprejetje prostorskega načrta za hitro cesto Koper–Šmarje–Dragonja, ki bi zelo olajšala pretok prometa proti hrvaški Istri. Ob sedanjem tempu gradnje cest (za Markovec so razpisali javno naročilo februarja 2006) je omenjena cesta še utopija.