Predsednik bi izselil sosede in naselil svojega brata

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko želi odkupiti zemljišče, Romi pa s peticijo zahtevajo njegov odstop.

Objavljeno
27. avgust 2014 17.07
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Ko so novomeški Romi izvedeli, da predsednik Zveze Romov za Dolenjsko (ZRD) Bogdan Miklič v imenu svojega brata Jasmina zahteva, naj se družina Zvezdane Brajdič iz Ruperč Vrha izseli iz svoje bivalne barake, da bi nato Mikličevi od občine odkupili zemljišče, na kateri bi si Jasmin Miklič uredil bivališče, so začeli zbirati podpise zoper vodstvo romske zveze. Doslej je peticijo podpisalo 119 Romov.

Prvopodpisani pod peticijo, novomeški romski podjetnik Bojan Tudija, je za Delo povedal, da gre v tem primeru za nedopustno početje predsednika ZRD Mikliča, ki si takšnega pritiska na člane štiričlanske družine, ki so njegovi najbližji sosedje, ne bi smel privoščiti. »Ne bomo dopustili, da bo Miklič mater z dvema otrokoma izgnal z njihovega ognjišča,« je opozoril Tudija. Če bi se to zgodilo, navaja sogovornik, bi bilo to zelo slabo znamenje za vse tiste Rome, ki imajo bivalne barake postavljene na občinskih parcelah, saj bi se lahko zgodilo, da takšne parcele od občine odkupijo premožnejši Romi in nato od koristnikov parcel zahtevajo plačilo visokih najemnin ali pa bi jih preprosto deložirali. Romi zahtevajo Mikličev odstop z mesta predsednika ZRD, ker si opravljanja te funkcije po njihovem ne zasluži. O problematiki so že obvestili urad varuha za človekove pravice in novomeškega župana Alojzija Muhiča.

Miklič meni, da si brat zasluži parcelo

Zvezdana Brajdič je povedala, da je barako, ki je postavljena na občinskem zemljišču, pred štirimi leti kupila od Roma za 5000 evrov. Je skromna, a v njej se da živeti, pravi. »Če jo prepustim Mikličevim, le kam naj potem z družino grem?« se sprašuje Brajdičeva, ki ne razume, da sta se Bogdan in Jasmin zapičila ravno v to parcelo, čeprav je vse naokoli polno praznih občinskih parcel, ki bi jih občina najbrž prodala. Njen mož Zajko pa doda, da bi parcelo rada odkupila sama, le na obročno odplačevanje, in da sta prošnjo za odkup že naslovila na novomeško občino.

Na vprašanje Dela, ali se mu ne zdi sporno, da kot predsednik ZRD želi iz barake izgnati štiričlansko družino, je Bogdan Miklič odgovoril, da družine noče izseliti iz naselja, temveč jo le preseliti v drugo hišo, katere je Brajdičeva solastnica, saj je »bolj primerna za bivanje kakor ta lesena baraka«. Po njegovem prepričanju je občinska parcela namenjena tistemu, ki nima nobene lastnine, čeprav hkrati priznava, da to ni zapisano v nobenem občinskem predpisu. Dodaja, da je priložnost treba dati tistemu, ki hoče imeti urejeno življenje, za kar pa je njegov brat Jasmin pri 23 letih tudi najbolj primeren. »Župan Muhič je lastnoročno podpisal, da bo občina to parcelo prodala mojemu bratu, in to že leta 2009 ali 2010. Takrat je bilo rečeno, da se bo ta parcela prodala na javni dražbi Jasminu Mikliču. Jaz nočem, da gre moj brat po stopinjah družine Strojan ali pa da gradi na črno,« je vzel v bran svojega brata predsednik vseh dolenjskih Romov Bogdan Miklič, ki hkrati ne razume, zakaj je okoli te parcele nastal takšen vik in krik.

Občina parcel za zdaj ne bo prodajala

In kdo bi Brajdičevim plačal 5000 evrov, ki so jih odšteli za nakup barake? Bogdan Miklič odgovarja: »Naj jo podrejo in odpeljejo kamor koli želijo. Zaradi mene naj si jo postavijo zraven župana.« O domnevni krivici, ki se mu godi, je Miklič pred dnevi obvestil urad varuha za človekove pravice, kjer pa za Delo niso hoteli dati izjave, saj niso pridobili soglasje prizadetega, ki bi jih odvezal zaupnosti postopka.

Župan Muhič je povedal, da je občina leta 2009 Romom, ki živijo na občinskih parcelah, ponudila možnost odkupa, vendar se takrat nihče iz romskega naselja Ruperč Vrh za to ni odločil. Ker pa je Miklič v sporu z nekaterimi Romi, skupaj z družino Brajdič, je nakup z njegove strani spet aktualen, s čimer se jih želi znebiti. Muhič je pojasnil, da zdaj parcele na Ruperč Vrhu niso v občinskem načrtu prodaje, ko pa bodo, se bodo prodajale na licitaciji. Muhič je še povedal, da ima Miklič na treh parcelah postavljene črne gradnje, zato naj najprej stvari uredi pri sebi, potem pa naj ureja zadeve še za svojega brata.

Stanko Baluh iz urada za narodnosti pa se zavzema za skupen sestanek vseh vpletenih, a ga mora, po njegovem prepričanju, sklicati vodstvo novomeške občine.