Predsednik Danilo Türk obljubil pomoč delodajalcem

Na včerajšnji skupščini so člani Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije sprejeli enajst zahtev, ki bi pripomogle k izboljšanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in s tem k njegovemu okrevanju. Predsednik države Danilo Türk je obljubil pomoč, priznava pa, da je dandanes pri nas družbenega socialnega dogovarjanja premalo.

Objavljeno
10. marec 2011 21.09
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Radenci – Prepočasno sprejemanje nujnih reform, predraga in prevelika javna uprava, neprimerna delovnopravna zakonodaja in zastoj socialnega dialoga so po prepričanju predsednika Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Milana Škapina značilnosti slovenskega gospodarskega trenutka, ki kličejo k ukrepanju.

Na včerajšnjem mednarodnem posvetu o socialnem dialogu, ki ga je združenje pripravilo v Radencih, je zato predsednika države Danila Türka, ki je imel uvodni nagovor, prosil za pomoč. »Še nikoli vas nismo prosili za pomoč, a zdaj bi bil zelo dobrodošel vaš apel na vlado, ki naj se začne ukvarjati s temi, pravimi problemi, ne pa z nekakšnimi zaprašenimi arhivi,« je Škapin nagovoril predsednika.

Predsednik Türk je pomoč, kolikor je je v njegovi pristojnosti, obljubil, v svojem nagovoru pa priznal, da je dandanes pri nas družbenega socialnega dogovarjanja premalo in da »kreatorji družbenega okolja ne ustvarjajo dovolj pogojev za uspešno dogovarjanje«. V dialogu ni dovolj medsebojnega zaupanja in preveč se krepi zaverovanost, kar zagrizenost v svoj prav in v medsebojno obtoževanje, je dejal med drugim.

»Potrebujemo dialog, dialog in še enkrat dialog,« je poudaril in dejal, da bo ta moral postati večstranski. Sledile so predstavitve sistemov socialnega dialoga v Litvi in na Češkem, v odmoru posveta pa je generalni sekretar ZDOPS Igor Antauer o aktualnih zahtevah in grožnjah Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije povedal, da v njihovem združenju nočejo še dodatno zaostrovati razmer in se zato ne bodo pridružili protestom, so jim pa predstavniki sindikata delavcev v obrti napovedali, da se bodo njihovi člani morda spontano pridružili protestom pred parlamentom, ker se bojijo za delovna mesta, je dejal.

Sicer pa so na svoji včerajšnji skupščini člani ZDOPS sprejeli enajst zahtev za spremembo delovnopravne zakonodaje, ki naj bi pripomogle k izboljšanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in s tem k njegovemu okrevanju. Med zahtevami je na primer skrajšanje odpovednega roka na 30 dni, možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez dokazovanja razloga za odpoved, odprava zaposlovanja za določen čas, to, da odpravnina ob upokojitvi ne bi bila v celoti breme zadnjega delodajalca, ukinitev plačanega odmora za malico, ukinitev dodatka za skupno delovno dobo, letni dopust skrajšati na največ 25 dni, zahteva, naj se poškodbe na poti na delo in z dela ne štejejo za delovno poškodbo, dvig starosti starejšega delavca s 55 na 58 let, zahteva, da gredo prvi trije dnevi bolniške v breme delavca in drugo.