Predsednik Drnovšek za obnovitev dialoga z Iranom

Predsednik Drnovšek se je na Dunaju sestal z direktorjem Agencije za jedrsko energijo El Baradejem. Osrednja tema pogovora je bila iranska jedrska kriza.

Objavljeno
06. marec 2007 17.16
Janez Drnovšek
Dunaj - Slovenski predsednik Janez Drnovšek se je danes dopoldan na Dunaju sestal z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamedom El Baradejem. Kot so pojasnili, je bila osrednja tema pogovora iranska jedrska kriza, pri čemer se je Drnovšek zavzel za obnovitev dialoga o tem vprašanju.

Predsednika republike Drnovšek je zaskrbljen zaradi razvoja dogodkov, ki vodijo k možni vojaški konfrontaciji. Z El Baradejem se je tako pogovarjal, kaj bi se dalo narediti, da bi to preprečili. Potem ko so v zadnjem času zamrli politično-diplomatski poskusi za rešitev krize, pa je Drnovšek prepričan, da je treba obnoviti dialog o tem vprašanju.

Od ponedeljka na Dunaju poteka tudi redno zasedanje Sveta guvernerjev IAEA, ki mu predseduje slovenski veleposlanik Ernest Petrič. Osrednji temi zasedanja sta iranska in severnokorejska jedrska kriza.