Predsednik države sprejel cerkveni vrh

Na Gradu Brdo se je danes zgodil četrti, večkrat preloženi sestanek med predstavniki Slovenske škofovske konference (v soboto bo konferenca proslavila 18 let svojega obstoja) in predsednikom republike Danilom Türkom.

Objavljeno
16. februar 2011 18.27
De. K., notranja politika
De. K., notranja politika
Ljubljana -Rdeča nit triurnega druženja, na katerem je bil navzoč tudi direktor Urada RS za verske skupnosti Aleš Gulič, so bila etična vprašanja in pogovori o prostovoljstvu, solidarnosti, sodelovanju s sosednjimi državami ter položaju Slovencev v zamejstvu in po svetu. »Tokratni pogovor predsednika s člani najvišjega organa Rimskokatoliške cerkve na Slovenskem so sogovorniki izkoristili za celovit pogled na razmere v družbi in prednostne naloge, za katere se moramo zavzemati vsi,« so srečanje opisali v kabinetu predsednika in dodali, da je Türk včeraj na Brdu poudaril že znano stališče, »da je načelo ločenosti cerkve in države treba razumeti v smislu medsebojnega spoštovanja in sodelovanja«.

S tezo, da ločitev Cerkve od države ne pomeni izločitve in da je »država izraz našega prizadevanja za skupno dobro«, se je po poročanju Türkovega kabineta strinjal tudi predsednik SŠK, ljubljanski metropolit Anton Stres. »Bolečih ran nismo odpirali,« je vljudnostno druženje s kosilom opisal eden od tam navzočih škofov. Vprašanja sanacije finančnega fiaska mariborske nadškofije se včeraj na Brdu niso dotaknili.