Predsednik DZ Pavel Gantar je sprejel kurente s Ptuja

Predsednik DZ Pavel Gantar je pred parlamentarnim poslopjem nagovoril skupino kurentov s Ptuja, ki so že tradicionalno pred pustnimi prireditvami obiskali DZ.

Objavljeno
22. februar 2011 14.37
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Kurenti, znanilci pomladi, po besedah Pavla Gantarja prinašajo "neke vrste silovitost in energijo", poleg tega pa tudi malo več veselja, zato jih v DZ vedno radi sprejmejo, so zapisali na STA.

Kurenti danes pomladi sicer še niso prinesli, temveč so njen prihod le nakazali, ob tem pa odprli tedne veselega razpoloženja v Sloveniji ob pustovanju in drugih prireditvah, je medijem v DZ po srečanju s kurenti dejal Gantar.

Po njegovih besedah so tudi tujci, ki vidijo kurente, presenečeni, predvsem zaradi energije, ki jo izkazujejo povsod, kamor pridejo. Skupino kurentov, ki se je tradicionalno zadržala pred poslopjem parlamenta, je poleg predsednika Gantarja pozdravilo tudi nekaj poslancev.

Letošnje 51. tradicionalno kurentovanje na Ptuju bo ponovno kurentovanje presežkov, je na Ptuju dejal vodja Kurentovanja 2011 Branko Brumen. Tradicionalno kurentovanje na Ptuju se bo sicer začelo v soboto, 26. februarja, sklenilo pa se bo na pustni torek, 8. marca.

Skupno se bo do pepelnične srede zvrstilo 109 prireditev javnega pomena na čelu s petimi karnevalskimi povorkami in še vrsta zabavno-komercialnih prireditev. Celotni karneval je finančno ovrednoten na več kot pol milijona evrov, pri čemer finančni tok ne bo tako velik, saj gre za veliko sponzorskih storitev, je povedal Brumen. Prav tako organizatorji še ne vedo, v kolikšnem delu bodo s prireditvami javnega pomena uspeli dobiti sredstva iz naslova EPK. Letošnja prireditev je namreč že del Art & Heritage Carnivala v okviru sodelovanja Ptuja kot partnerskega mesta v projektu EPK 2012, so zapisali na STA.