Predsednik Hitove uprave proti soglasju Alei Iacti

Predsednik Hitove uprave prepričuje šempetrskega župana Milana Turka, naj razmisli o razvojni viziji Goriške.

Objavljeno
10. januar 2013 13.01
Posodobljeno
10. januar 2013 14.00
mdr podobnik
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Nova Gorica - »Občina Šempeter-Vrtojba je ena izmed lastnikov družbe Hit. Upravičeno torej pričakujemo, da boste prisluhnili interesom družbe, ki še vedno predstavlja tudi paradnega konja slovenskega igralništva,« je v pismu šempetrsko-vrtojbenskemu županu Milanu Turku med drugim zapisal predsednik Hitove uprave Drago Podobnik.

»Vsi vemo, da načrti ljubljanske družbe grobo posegajo v razvojne načrte naše družbe. Hit še vedno predstavlja eno redkih preživelih in solidnih podjetij na Goriškem, ki v tem prostoru neposredno daje kruh več kot 1550 ljudem,« v pismu županu ugotavlja prvi mož novogoriškega Hita Drago Podobnik.

V omenjeni družbi so namreč več kot prepričani, da bi dodelitev nove koncesije za igralni salon v Vrtojbi povzročila takojšnje zaprtje druge največje slovenske igralnice, igralniško-zabaviščnega centra Park v Novi Gorici. To pa po Podobnikovem mnenju pomeni več kot 350 za vedno izgubljenih delovnih mest.

Turku sicer sporoča tudi, da v Hitu načrte za gradnjo večjega zabaviščnega centra, neprimerno večjega in celovitejšega od ljubljanskega, še naprej razvijajo ter da so ti trenutno v fazi izdelane predštudije. Novi razvojni projekt bi po ocenah prvega moža Hita ustvaril najmanj 1500 novih delovnih mest, občina pa bi na ta račun imela več koristi kot od družbe Alea Iacta, tako iz koncesijske dajatve kot tudi multiplikativnih učinkov projekta.

Razmere na Hitovih primarnih tržiščih so se s sesuvanjem italijanskega trga, povečevanjem konkurence in liberalizacija igralništva pri sosedih po Podobnikovih besedah v drugi polovici lanskega leta zaostrile do te mere, da za predvidoma dve leti podaljšale sanacijo Hita, ki poleg tega plačuje previsoke davke.

Tako so samo lani plačali 42 milijonov evrov igralniških davkov in dajatev, še ena koncesija pa bi to stanje po Podobnikovi oceni samo še otežila. »Skratka, sporočamo vam, še enkrat in nič manj resno, da se ne strinjamo s podeljevanjem novih koncesij v bližini Hitovih igralnic in da vam predlagamo, da zadevo ponovno temeljito preučite, celovito in z vso odgovornostjo. Pozivamo vas, da ne dajete soglasja za podelitev omenjene koncesije,» je v pismu županu Turku še zapisal Podobnik.