Predsednik obtožen laži, 
SDS hujskaštva

SDS je uresničila napovedi iz prejšnjega tedna in na svoji spletni strani objavila dokument, s katerim poskuša dokazati, da se je predsednik republike Danilo Türk zlagal, ko je trdil, da je bil o bombnem napadu v Velikovcu leta 1979 obveščen iz medijev in da ne pozna ozadja. Predsednik očitke zavrača; pravi, da gre za podtikanja.

Objavljeno
10. februar 2011 09.19
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Ljubljana - Na spletni strani SDS so objavili prosto dostopne dokumente, ki domnevno dokazujejo, da predsednik republike laže. Natančneje, da se je zlagal, ko je 4. marca lani - med interpelacijo proti njemu, ki jo je v državni zbor vložila prav SDS - v pogovoru za Radio Slovenija o eksploziji v Velikovcu dejal, da je bil takrat, ko se je to zgodilo, osupel in da takrat ni poznal nobenih ozadij ter mu niti danes niso znana.

Da to ni res, SDS dokazuje z dopisom iz leta 1980 republiškega komiteja za mednarodno sodelovanje [takrat neke vrste republiško zunanje ministrstvo Slovenije] z informacijami o sodnem procesu Vidmar-Blaj [storilca velikovškega bombnega napada, ki so jima takrat sodili v Avstriji].

SDS: Türka so obveščali 
o podrobnostih

Dokument z datumom 1. julij 1980 vsebuje odlomke iz diplomatskih depeš veleposlaništva na Dunaju in konzulata v Celovcu, ki povzemajo pisanje avstrijskega tiska o sodnem procesu in stališča nekaterih avstrijskih funkcionarjev. Prejelo ga je deset naslovnikov: predsedniki slovenskega predsedstva, skupščine, izvršnega sveta, ZKS, SZDL, sekretar za notranje zadeve [notranji minister], sekretar CK ZKS ter predsedniki mednarodnih komisij pri skupščini, ZKS in SZDL. Zadnji je bil Danilo Türk - kot predsednik komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja pri SZDL.

»Iz dopisa nedvoumno izhaja, da je bil Danilo Türk leta 1980 med desetimi najpomembnejšimi slovenskimi politiki, ki so jih obveščali o podrobnostih in okoliščinah atentata. Poznal jih je takrat in pozna jih danes,« je zapisal neznani avtor na spletni strani SDS.

Türk: Podtikanja 
preraščajo v hujskaštvo

Na te obtožbe se je ostro odzval Danilo Türk in na tiskovni konferenci odločno zavrnil - kot jih je označil - »podtikanja« SDS. »Te insinuacije so moralno nevzdržne in politično škodljive,« je pojasnil Danilo Türk. Početje SDS po njegovem mnenju prerašča v hujskaštvo.

Dokumenti, objavljeni na spletni strani te stranke, ravno dokazujejo, da je govoril resnico, na laž pa postavljajo avtorje teh podtikanj. Očitali so mu, da je bil neposredno obveščen o bombnem atentatu v Velikovcu, zdaj se je pokazalo, da je bil obveščen devet mesecev in pol po dogodku. Ta se je namreč zgodil 18. septembra 1979, dokument pa ima datum 1. julij 1980. Niti sam dokument ne pomeni »neposrednega« obveščanja o dogodku, ampak je povzetek medijskih poročil o sojenju storilcema v Avstriji, torej je dvakrat posreden.

Glede spora o arhivih iz tistega časa je ocenil, da je glede tega »veliko megle in manipulacij«, sam pa nima nobenih zadržkov, da se objavijo dokumenti iz teh arhivov, ki se nanašajo nanj.

Na novinarsko vprašanje, ali je bil med prejemniki tako imenovanih posebnih informacij SDV, ki so obravnavale velikovški atentat, Türk ni vedel odgovoriti; niti ne ve natančno, na kaj se to nanaša - poleg tega je od takrat minilo že 32 let.

Pregona proti avtorjem obtožb na njegov račun ne namerava sprožiti. Kazensko pravo se po njegovem mnenju ne bi smelo uporabljati za preganjanje novinarjev in drugih udeležencev v javni razpravi zaradi njihovih izjav. To je slabo in tak zakon je treba odpraviti, poziva Danilo Türk. Opozoril pa je, da so bile spremembe kazenske zakonodaje, ki to omogočajo, sprejete prav v času vlade Janeza Janše.

SDS: Türk vztraja pri laži


Na Türkov odziv se je znova oglasila SDS. V sporočilu za javnost so pojasnili, da Türk vztraja pri laži in za nazaj spreminja svoje izjave. »Izjava predsednika Türka, da je objavljeni dokument nastal šele devet mesecev po atentatu, predsednika ne rešuje iz zanke, saj je lani trdil, da o ozadjih niti leta 2010 ne ve nič,« je analiziral nepodpisani avtor. Napovedal pa je že objavo novega dokumenta, ki da bo dokazoval neresničnost Türkovih izjav, da Tomaža Ertla pozna le bežno. Objavljen bo jutri.