Predsednik vlade danes o prioritetah vlade

Poslanci so naklonjeni vladnim prioritetam, ki jih za preostanek mandata napovedal premier Borut Pahor. Tako v koaliciji kot opoziciji opozarjajo, da te ne smejo ostati le na papirju, obenem pa drug drugega pozivajo k sodelovanju. Pahor sporoča, da je vlada pripravljena na dialog in kompromise.

Objavljeno
02. marec 2011 11.01
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Poslanke in poslanci so razpravo o prioritetah vlade do konca mandata začeli na pobudo poslanskega vprašanja Joška Godca (DeSUS) predsedniku vlade Borutu Pahorju. Kot poroča STA, je Godec razpravo na januarski seji DZ predlagal, ker gre po njegovem mnenju za izredno pomembno tematiko, o kateri je treba najti širši konsenz.

Do konca mandata ima vlada po Pahorjevih besedah šest prioritet: konsolidacijo javnih financ, izboljšanje pogojev za delovanje podjetij, izboljšanje plačilne discipline, izboljšanje delovanja trga dela, učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala ter strukturne ukrepe in institucionalne prilagoditve. To pa pomeni sprejem 27 zakonov, navaja STA.

Kot je pojasnil Pahor, je cilj konsolidacije javnih financ postopno zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP, stabilizacija javnega dolga brez dodatnih davčnih bremen in nadaljevanje uspešnejšega črpanja evropskih sredstev. Vse skupaj pomeni učinkovitejšo porabo javnega denarja, meni premier.

Drugi prednostni korak je izboljšanje pogojev za delovanje podjetij, pravi Pahor, omogočiti pa bi bilo treba hitrejše prestrukturiranje podjetij prek stimulativne obdavčitve bilančne vsote bank, povečati kreditni potencial in podjetjem nuditi čim bolj enostaven dostop do različnih finančnih instrumentov.

Pri ukrepih za izboljšanje plačilne discipline gre za določitev obveznih razumnih plačilnih rokov, omejitev možnosti uveljavljanja odbitnega davka na dodano vrednost, uvedbo menice kot instrumenta plačil do podizvajalcev in izločanje iz javnih razpisov izvajalce, ki nimajo poravnanih obveznosti do podizvajalcev, piše STA.

Na področju izboljšanja delovanje trga dela želi predsednik vlade spremeniti delovna razmerja v smeri enostavnejših, hitrejših postopkov in lažjih prehodov med delovnimi mesti in delodajalci. Pri tem ne gre le za postopke za hitrejše odpuščanje, temveč tudi za hitrejše zaposlovanje, je po poročanju STA povedal Pahor.

Kot so zapisali na STA, je med prioritetami v okviru učinkovitejšega pregona gospodarskega kriminala cilj razširjen odvzem in zaseg premoženja z obrnjenim dokaznim bremenom ter pospešitev kazenskih postopkov z uvedbo pogajanj med tožilstvom in obrambo.