Predsednik vlade Pahor o krepitvi sodelovanja s Turčijo

Predsednik vlade Borut Pahor bo v četrtek in petek na uradnem obisku v Turčiji, kjer se bo srečal s turškim predsednikom Abdullahom Gülom in premierom Recepom Tayyipom Erdoganom. Spremljala ga bo gospodarska delegacija, v Carigradu pa se bo udeležil tudi slovensko-turške poslovne konference.

Objavljeno
02. marec 2011 12.57
Abdullah Gül in Recep Tayyip Erdogan
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Premier Borut Pahor se bo s turškim predsednikom Abdullahom Gülom in premierom Recepom Tayyipom Erdoganom pogovarjal o dvostranskih odnosih med državama, zlasti o krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Turčijo ter o skupenem nastopu obeh držav na tretjih trgih.

Kot napovedujejo v kabinetu predsednika vlade, bodo govorili tudi o turškem približevanju EU in o razmerah na Zahodnem Balkanu, verjetno tudi o razmerah v arabskem svetu, ki ga zadnje tedne pretresajo množični upori, piše STA.

V slovenski vladi po poročanju STA menijo, da je politično in gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Turčijo dobro. Priložnosti za slovenska podjetja so predvsem na področjih energetike, novih tehnologij gospodinjskih aparatov, v gradbeništvu in izgradnji infrastrukture ter logistiki in transportu.

Kot navaja STA, bo tema pogovorov Pahorja s turškimi sogovorniki tudi Zahodni Balkan, kjer imata državi podobne interese, Turčija pa postaja čedalje močnejši gospodarski dejavnik v regiji, zlasti v BiH.

Politični stiki med Slovenijo in Turčijo so pogosti, še piše STA. Julija lani je bil na uradnem obisku v Sloveniji turški predsednik, leto prej pa je bil z gospodarsko delegacijo na obisku v Ankari tudi slovenski predsednik Danilo Türk.