Predsednikov izbor je rektor primorske univerze Rado Bohinc

Predsednik države Danilo Türk bo državnemu zboru najverjetneje predlagal, naj za novega ustavnega sodnika, ki bo na tem mestu nadomestil Jožeta Tratnika, ki mu mandat poteče 24. maja, izvoli rektorja Univerze na Primorskem Rada Bohinca.

Objavljeno
11. marec 2011 16.19
Majda Vukelič, notranja politika
Majda Vukelič, notranja politika
Ljubljana – Tako je mogoče sklepati po današnjih pogovorih vodij poslanskih skupin pri Danilu Türku po tem, ko so se na javni poziv za prosto mesto ustavnega sodnika odzvali štirje kandidati. Toda za zdaj še ni mogoče trditi, da ima Rado Bohinc že zagotovljeno zadostno parlamentarno podporo, torej podporo 46 poslancev.

Po pogovorih pri predsedniku države so nam vodje poslanskih skupin SD, Zaresa, Desusa in nepovezanih poslancev povedali, da Türkovi izbiri ne bodo nasprotovali. Dušan Kumer (SD) je dejal, da je predsedniku republike že napovedal podporo poslanske skupine Radu Bohincu, saj ima pomembna znanja in izkušnje, ki jih je utrjeval tako doma kot v tujini. Obvlada ustavno, upravno in korporativno pravo, zato se stranki zdi prava izbira za ustavnega sodnika.

Franco Juri (Zares) meni, da Türkov izbor temelji na prepričljivih argumentih, zato njegovemu predlogu, če ga bo formalno vložil v državni zbor, ne bodo nasprotovali. »Kar bo predlagal predsednik republike, bo stranka podprla,« nam je dejal vodja poslanske skupine Desus Joško Godec, saj so tudi doslej spoštovali odločitve predsednika države, ko gre za njegove pristojnosti, »teh pa ni prav veliko«.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič, ki se je pogovora pri Türku udeležil skupaj z Andrejem Magajno, je sporočil, da se jima glede »na štiri kandidate, ki so se prijavili na ta razpis, ob pregledu njihovih referenc in življenjepisov zdi to najbolj logična izbira«.

Čas za razmislek in odločni ne

Čas za razmislek si bodo vzeli v LDS in SLS. Borut Sajovic (LDS) nam je rekel, da se bodo o kandidatu za ustavnega sodnika v poslanski skupini pogovorili prihodnji teden, sam pa ga bo zagotovo podprl. Jakob Presečnik (SLS) pred sestankom poslanske skupine prihodnji teden ni hotel napovedovati, kako bodo glasovali, predvideva pa, da se bo vsak poslanec odločil na podlagi tega, kar ve o Bohincu.

Kandidata pa zagotovo ne bodo podprli v SNS. Zmago Jelinčič je dejal, da je bil Bohinc »aktivni član gibanja za Jugoslavijo, da je imel odklonilen odnos do osamosvojitve, kot nekdanji minister za notranje zadeve pa ima za sabo nemalo spornih potez, predvsem do SNS in njegovega predsednika«. Bohinc skoraj zagotovo ne more upati na podporo SDS. Jože Tanko se posvetovanj pri Türku sploh ni udeležil, med drugim zaradi predsednikove izjave, da je treba politiki Janeza Janše reči ne.