Verižna preprodaja Kovačičevega stanovanja prek NKBM in Konstruktorja

Stanovanje je kmalu za nižjo ceno kupil Kovačičev prijatelj.

Objavljeno
08. november 2011 09.52
Posodobljeno
08. november 2011 12.06
T. L.
T. L.

LJUBLJANA – S stečajem se začenja sklepno dejanje agonije delavcev Konstruktorja VGR, na dan pa prihajajo nove podrobnosti o, milo rečeno, nenavadni krožni prodaji stanovanja, v kateri so (hote ali nehote) sodelovali odgovorni v banki NKBM in Skupini Konstruktor.

Gre za prodajo stanovanja predsednika uprave banke Matjaža Kovačiča v mariborski četrti Koroška vrata leta 2007. Podjetje Prava pot si je namreč nepovratno izposodilo 300.000 evrov za nakup Kovačičevega stanovanja prav od Konstruktorja VGR, piše današnji Dnevnik. Enostavneje rečeno: prodajo Kovačičevega stanovanja je financiral komitent banke NKBM – Skupina Konstruktor.

NKBM Konstruktorju posojila, Konstruktor financiral Pravo pot

Ali gre za naključje ali ne, dejstvo, ki ga ne gre spregledati, kaže, da je Skupina Konstruktor največja posojila najemala prav v mesecih pred novembrom 2007, ko je podjetju Prava pot (novemu lastniku Kovačičevega stanovanja) financirala plačilo kupnine (ki je romalo v roke Kovačiča).

Javno dostopni podatki tako kažejo, da sta NKBM in Konstruktor julija 2007 podpisala sporazum o zavarovanju denarne terjatve, banka pa je na Konstruktorjevih zemljiščih v Radvanjih vpisala hipoteko v višini 37,5 milijona evrov, kasneje istega leta pa je NKBM ponovno vpisala tudi 15,4-milijonsko skupno hipoteko na nepremičnine v Koroških vratih.

V NKBM se izgovarjajo na zasebne posle

In kaj na vse skupaj pravijo v NKBM? Ne dosti. Iz banke so na vprašanje Dnevnika odgovorili: »Gre za zasebne posle, v katerih banka ni udeležena.« Predsednik nadzornega sveta banke Dušan Jovanovič pa ni odgovoril na vprašanje, kako lahko gre za zasebne posle, če je prodajo Kovačičevega stanovanja financiral pomemben komitent NKBM. Z molkom so odgovorili tudi na poizvedovanje, ali gre za posel, običajen za bančno prakso.

Zanimiv je tudi podatek, da podjetje Prava pot leta 2007 ni imelo prihodkov, nekdanje Kovačičevo stanovanje pa je konec leta 2009 prodalo podjetju Pronet, na čelu katerega je domnevno dobri Kovačičev prijatelj in poslovni partner Miha Mahorič.

Stanovanje prodali po 'prijateljski ceni'?

Kovačič je za kupnino stanovanja od Prave poti (oziroma Konstruktorja VGR) dobil 300.000 evrov, medtem ko je Prava pot isto stanovanje Kovačičevemu prijatelju prodala za nižjo ceno (220.000 evrov).

Podatek nakazuje na možnost, »da je Kovačič obvladoval vse strani posla, ki mu je na račun Konstruktorja VGR prinesel visoko kupnino za stanovanje. Kovačič sicer včeraj ni želel odgovoriti na dve ključni vprašanji. Prvič, ali je ob prodaji stanovanja podjetju Prava pot vedel, da si bo to denar za nakup izposodilo pri Konstruktorju VGR. In drugič, kdaj je izvedel, da je stanovanje v zgradbi na Smetanovi ulici, kjer je na domofonu še vedno mogoče opaziti Kovačičev priimek, kupil njegov prijatelj Mahorič,« še piše Dnevnik.

Novinarji pregloboko kukajo v Kovačičevo zasebnost?

Kovačič meni, da je podal vsa pojasnila v zvezi z nakupom in prodajo družinskega stanovanja. In ker se mu zdi,  da gre za preglobok poseg v družinsko zasebnost, zadeve ne namerava dodatno javno pojasnjevati.

Kot še opozarjajo na Dnevniku, so jo pri verižni preprodaji stanovanja dobro odnesli vsi – z izjemo Konstruktorja VGR, »ki je namesto posojenega denarja od Prave poti dobil močno preplačan petinski delež v danes propadlem podjetju VG Storitve«.