Predstavitev učinkovitosti cepiva proti HPV

Ministrstvo za zdravje je imenovalo interdisciplinarno strokovno skupino za pripravo strokovnih priporočil za uvedbo cepljenja proti raku materničnega vratu.

Objavljeno
01. februar 2007 08.45
Državni sekreter Dorjan Marušič in minister za zdravje Andrej Bručan
Ljubljana - Ministrstvo za zdravje je pri centru za nalezljive bolezni Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) imenovalo interdisciplinarno strokovno skupino za pripravo strokovnih priporočil za uvedbo cepljenja proti raku materničnega vratu oz. humanim virusom papiloma (HPV) v Sloveniji.

Skupina bo danes predstavila svoje dosedanje izkušnje s cepljenjem proti HPV in pregled učinkovitosti cepiva proti HPV v svetu. Cepljenje proti raku materničnega vratu pri nas sicer že poteka, a je zaenkrat še plačljivo.

Skupina, ki jo sestavljajo onkologi, ginekologi, infektologi, mikrobiologi, epidemiologi, dermatologi, družinski in šolski zdravniki, deluje kot svetovalno telo centra za nalezljive bolezni in drugih strokovnih institucij. Osrednji cilj skupine, ki obstaja od 17. oktobra 2006, je ocena podatkov in zagotovitev neodvisnih ekspertnih mnenj ter priporočil, potrebnih za odločanje ministrstva za zdravje pri uvedbi rutinskega cepljenja proti HPV v Sloveniji.

Na spletni strani IVZ je skupina pozdravila uvedbo cepljenja v Sloveniji in se zavzela, da bi bilo to čim prej vključeno v redni program.

Cepljenje na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja?

Potem, ko je sredi januarja Sindikat zdravstva in socialnega varstva ministra za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje pozval, naj omogočita cepljenje proti HPV na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja, je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič pojasnil, da mora vsaka pobuda za financiranje zdravstvenih programov s sredstvi javne zdravstvene blagajne priti iz strokovnih krogov, to je iz ustreznega razširjenega kolegija, na zdravstveni svet in dalje po tej poti do vpeljave.

Marušič je še povedal, da v kolikor bo slovenska strokovna srenja to cepljenje prepoznala kot dobrobit, je po ustaljenih postopkih cepljenje mogoče vpeljati v roku šest do 18 mesecev.

IVZ je sicer na svoji spletni strani objavil mnenje, da je cepivo varno in učinkovito pri preprečevanju okužb povzročenih s štirimi genotipi HPV, hkrati pa poudaril, da cepivo ne odpravlja že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov.