Predstavniki novomeške univerze proti ukinitvi URS

Kot so zapisali v dopisu, se vse članice Konzorcija Univerze Novo Mesto zavedajo pomena, ki ga je imel URS pri ustanavljanju UNM.

Objavljeno
15. julij 2014 12.53
*mpi* PANORAMA-NOVO MESTO
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Novo Mesto - Univerzitetno in raziskovalno središče (URS) v Novem mestu bo v kratkem prenehalo delovati, saj je 15 občinskih svetnikov izglasovalo njegovo ukinitev. Novo mesto bo po mnenju nekaterih univerzitetnih predstavnikov s tem izgubilo pomembnega akterja pri ustanavljanju novomeške univerze.

Pod dopis, v katerem nasprotujejo ukinitvi, so se podpisali direktor Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto Janez Usenik, dekan Fakultete za informacijske študije Novo mesto Janez Povh, dekan Fakultete za organizacijske študije Novo mesto Boris Bukovec, v.d. dekanje Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto Vera Smorej in dekan Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto Jože Podgoršek.

Znanje in raziskovalno delo za 600 študentov

Kot so zapisali , je bil URS osrednji član Konzorcija UNM, ki ga sestavljajo še Fakulteta za informacijske študije, Fakulteta za organizacijske študije, Fakulteta za industrijski inženiring in Visoka šola za upravljanje podeželja.

Te fakultete ter visoka šola so po njihovih besedah rezultat več kot osemletnega delovanja zavoda in prizadevanja za razvoj univerzitetnega prostora v regiji Jugovzhodna Slovenija. Zdaj nudijo znanje in možnost raziskovalnega dela ne le več kot 600 študentom, ki se letno vpišejo na naštete programe, ampak tudi gospodarstvu in organizacijam v regiji, ki sodelujejo s fakultetami.

Kot so zapisali v dopisu, se vse članice Konzorcija Univerze Novo Mesto zavedajo pomena, ki ga je imel URS pri ustanavljanju UNM.

Zato se strinjajo, da je ukinitev izjemno škodljiva za razvoj novomeške javne univerze in ne podpirajo odločitve lokalne politike, da tako pomembno nalogo prenese na občinsko upravo. URS bi moral po njihovem mnenju avtonomno nadaljevati svoje delo in nuditi podporo v vseh nadaljnjih procesih delovanja fakultet in ustanavljanja univerze.