Predvolilni kohezijski projekti

Državni zbor: Kdo naj bo sofinancer 11 okoljskih projektov – vlada ali občine

Objavljeno
12. junij 2014 21.41
bsa pipa
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana – V večurni razpravi v DZ o črpanju evropskih sredstev, osredotočeni na trenutno najbolj izpostavljenih 11 okoljskih projektov, sta si koalicija in opozicija, zlasti SDS, ki je izredno sejo tudi predlagala, izmenično dopovedovali, da vsaka stran s svojimi predlogi rešitev drugo sili v nezakonito ravnanje. Do seveda zapriseganja vseh, da imajo slovenski državljani pravico do čiste vode.

Razpravo je podžgala odločitev premierke Alenke Bratovšek in kmetijsko-okoljskega ministra Dejana Židana, ki sta v torek pozvala upravičence 11 kohezijskih projektov, naj takoj začnejo z njihovo izvedbo. Predvsem naj jih občine sofinancirajo iz lastnih virov; tako bi se posamezni lahko uvrstili še v staro perspektivo 2007-2013 in bili tudi prednostno uvrščeni v novo perspektivo 2014-2020.

Obračunavanja so segala v obdobje druge Janšine vlade, ko so bili okoljski projekti podpisani brez možnosti razveljavitve in potem dodatni brez virov sofinanciranja.Opozicijski poslanci so zatrjevali, da vlada s takšnimi predlogi sili občine v nezakonita ravnanja in da mora sredstva zagotoviti sama. Kakor so seštevali, naj bi šlo za minimalnih 40 milijonov evrov, ki bi jih lahko pridobili, če bi jih po nekaj milijonov odvzeli nekaterim drugim projektom. Koalicija je seveda trdila nasprotno: da je seja predvolilna, zato je nedopustno, da bi že razpuščeni DZ sprejel sklepe, po katerih bi vlada še junija izdala soglasje za sofinanciranje teh projektov. Ker bi to bilo nezakonito.