Preiskava pri Anonymusu

Zaradi napada na informacijski sistem državnih ustanov je policija opravila preiskavo pri članu hekerske skupine.

Objavljeno
14. september 2012 19.54
Posodobljeno
14. september 2012 20.01
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana – Zaradi »operacije Petarda«, s katero je globalna hekerska skupina Anonymus februarja letos med drugim onemogočila delovanje spletnih strani vlade, je PU Maribor pri članu gibanja Gregu Plemenku opravila hišno preiskavo. Plemenko je odredbo za hišno preiskavo objavil kar na družbenem profilu Facebook.

Z »Operacijo Petarda« je globalna hekerska skupina Anonymus, katere član je tudi Grega Plemenko (ta je bil tudi organizator spomladanskega protesta proti Acti), onemogočila delovanje spletnih strani vlade, Zveze potrošnikov Slovenije, Združenja Sazas, Probanke in občine Ljutomer, za nekaj časa pa so onemogočili tudi spletne strani strank SDS, SD, Pozitivne Slovenije in DLGV. V operaciji niso odnesli nobenih osebnih niti drugih podatkov niti niso vdrli v bančne račune.

Poskus zastraševanja?

»Obstajata dve možni razlagi za preiskavo,« pravi Plemenko. »Morda so bila v akciji res storjena kakšna kazniva dejanja. A to je le ena izmed možnosti. Druga možnost, zakaj je prišlo do preiskave, pa je poskus vplivanja na Anonymus. Poskus zastraševanja.«

»Prišli so ob sedmih zjutraj in mi zasegli računalnike, telefon, USB ključek...«, pravi Plemenko, ki uradno ni seznanjen s tem, kakšna kazen mu grozi. »Kot pa sem se pozanimal, lahko dobim tudi do dve leti zapora,« pravi Plemenko, ki o podrobnostih preiskave ne sme govoriti, saj je od policije dobil navodilo, da bo v primeru, če bo o zadevi govoril v javnosti, do zaključka postopka pridržan.

»Ni panike, ni me strah,« je pribil Plemenko, ko smo ga vprašali, ali dogovora s policijo ni kršil že s tem, ko je odredbo in zapisnik s hišne preiskave objavil na svoji Facebook strani.

Preiskava trajala tri ure

Dežurni preiskovalni sodnik mariborskega okrožnega sodišča Matjaž Štok je hišno preiskavo Plemenka odredil zaradi suma napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja napada na informacijski sistem, na podlagi zaprosila mariborske kriminalistične policije in na podlagi določil zakona o kazenskem postopku.

V preiskavi, ki je trajala tri ure, je sodelovalo šest kriminalistov, prisostvovali pa sta tudi dve priči. Kazenski postopek zoper Plemenka so policisti sicer začeli na podlagi informacij iz medijev, ter na podlagi ustne ovadbe Darka Kramarja, zaposlenega v podjetju Domovanje d.o.o. Slednji je policiji naznanil, da so strežnik napadli neznani storilci in vanj nepooblaščeno in nezakonito vnašali določene ukaze, s čemer so prevzeli nadzor nad strežnikom.