Preiskava proti Haiderju zaradi suma zlorabe uradnega položaja

Državno tožilstvo v Celovcu naj bi proti deželnemu glavarju avstrijske Koroške in njegovemu namestniku uvedlo preiskave zaradi prestavljanja krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi.

Objavljeno
12. februar 2007 17.13
Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider skupaj s pokojnim založnikom avstrijskega tednika “News” Alfredom Wormom
Celove - Državno tožilstvo v Celovcu je proti deželnemu glavarju avstrijske Koroške Jörgu Haiderju in proti njegovemu namestniku ter deželnemu svetniku za promet Gerhardu Dörflerju uvedlo preiskave zaradi suma zlorabe uradnega položaja v vprašanju dvojezičnih krajevnih tabel. V tej zadevi je bilo proti Haiderju in Dörflerju vloženih več ovadb. Za zlorabo uradnega položaja je v Avstriji predvidena zaporna kazen od šestih mesecev do pet let.

Državno tožilstvo naj bi proti Haiderju in Dörflerju uvedlo preiskave zaradi suma zlorabe uradnega položaja zaradi prestavljanja krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi. V omenjenih krajih sta Haider in Dörfler 8. februarja lani dala premakniti krajevne table za nekaj metrov, da bi se tako izognila izpolnitvi ustrezne odločbe avstrijskega ustavnega sodišča s konca leta 2005.

Ustavno sodišče je nato v posebni odločbi junija lani odločilo, da je bilo prestavljanje krajevnih tabel, pri čemer sta Haider in Dörfler dejavno sodelovala, protizakonito.

Kot je potrdil vodja državnega tožilstva v Celovcu Gottfried Krainz, so preiskovalnemu sodniku dali pooblastilo za preiskave. Obenem državno tožilstvo preiskuje tudi proti uradnikom na okrajnem glavarstvu v Velikovcu. V tem okraju sta namreč mesto Pliberk in kraj Drveša vas.