Laha preiskuje policija, a ostaja Zalarjeva desna roka

Mar vlada res že septembra ni mogla več poiskati naslednika zanj?

Objavljeno
16. november 2011 18.09
Posodobljeno
17. november 2011 20.10
Jadran Vatovec
Jadran Vatovec

LJUBLJANA – Čeprav bi vlada vse do volitev rada spuščala meglo s predlaganjem prehodnih intervencijskih ukrepov razpuščenemu parlamentu, ni sposobna (?) zamenjati državnega sekretarja ministrstva za notranje zadeve, Damjana Laha. Lah je nepreklicno odstopil že 9. septembra, ko smo izvedeli, da je tudi on med osumljenci, ki naj bi zagrešili koruptivna dejanja v zvezi z najemom prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), in da ga zaradi tega preiskuje policija.

Po enem tednu znova imenovan

Vladi je, skratka, nemudoma ponudil odstop, vendar je vlada ugotovila, da mu odstopa ne more omogočiti. Drži, vlada ga je komaj teden pred tem vnovič imenovala za državnega sekretarja. Zakaj? Ko je ministrica Katarina Kresal odstopila zaradi afere NPU – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč potrdila, da ravnanje uradnih oseb notranjega ministrstva pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije –, je tudi njemu na mah prenehala državnosekretarska funkcija. Kljub temu pa vlada le nekaj dni pozneje »ni mogla« imenovati nekoga drugega za njegovega naslednika.

Med vzroki za nespodobni status quo na MNZ je poleg nekdanje notranje ministrice tudi drugi še funkcionar LDS, Aleš Zalar. Premier Borut Pahor je 2. septembra letos državni zbor seznanil, da bo pravosodni minister (zaradi odstopa Kresalove s položaja notranje ministrice) začasno tudi še v funkciji ministra za notranje zadeve.

Smola, ne samo da je večino bremen, povezanih z vodenjem notranjega ministrstva v predvolilnem času, padlo (minister Zalar ima preveč obveznosti kot pravosodni minister) na ramena državnega sekretarja, ki ne more odstopiti. Medtem ko Lah ostaja ključni funkcionar notranjega ministrstva, ga policija, ki je le eden od organov v sestavi tega ministrstva, poskuša neodvisno preiskovati. Če to ni politični škandal.