Prejšnjemu najemniku falcona 800.000 dolarjev

Prejšnjemu najemniku vladnega letala falcon je bila vrnjena varščina v višini 800.000 ameriških dolarjev, razlika 200.000 ameriških dolarjev pa je bila zadržana za plačilo popravil morebitnih skritih poškodb.

Objavljeno
21. avgust 2009 20.30
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Prejšnjemu najemniku vladnega letala falcon družbi General Maritime Corporation je bila vrnjena varščina v višini 800.000 ameriških dolarjev, razlika 200.000 ameriških dolarjev pa je bila zadržana za plačilo popravil morebitnih skritih poškodb na letalu, so sporočili z ministrstva za obrambo (Mors).

 

Na ministrstvu za obrambo so v sporočilu pojasnili, da so bili postopki za končanje finančnih obveznosti po preteku najemne pogodbe z General Maritime Corporation in za izpis iz ameriškega registra plovil zelo zapleteni ter dolgotrajni. Prišlo je namreč do spora zaradi odprave pomanjkljivosti in okvar na letalu ter vračila varščine, pri čemer je grozila nevarnost, da bo vlada izgubila celotno varščino brez poplačila popravil.

 

Po navedbah ministrstva je družba General Maritime Corporation vložila tožbo na ameriško sodišče, zaradi česar se je FAA odločila za prizemljitev letala do rešitve spora. Ob pomoči ameriških in slovenskih pravnikov ter ob intenzivnih pogajanjih je bilo sklenjeno, da oceno okvar opravi neodvisno podjetje Jet Aviation AG iz Švice, letalo pa poleti iz ZDA direktno v to podjetje na popravilo in servis, navaja Mors.

 

Obenem ministrstvo poudarja, da bodo stroški popravila in potrebnega servisiranja znani po končanem servisu. Po opravljenem servisu in priletu letala v Slovenijo si bodo ponudniki, katerih ponudbe so ustrezale razpisnim pogojem, ogledali letalo, nato pa bodo opravljeni končni pogovori s ponudniki. Po koncu pogovorov bo pripravljeno sklepno poročilo s predlogi. Vlada bo poročilo o razpisu s predlogi obravnavala na eni izmed jesenskih sej, so še sporočili z ministrstva.

 

Kot je znano, je falcon v četrtek, potem ko je v ZDA dobil vso potrebno dokumentacijo, priletel neposredno na servis v Basel v Švico. Tu ga bo izbrano podjetje Jet Avioation servisiralo približno en mesec. Vlada namerava letalo oddati v najem, julija pa je v ta namen tudi začela pogajanja s tremi ponudniki: Adrio Airways, Gio Poslovne aviacije in Linxairom. Najvišjo najemnino je po podatkih televizije ponudila Adria Airways, odločitve o izbiri pa še ni.

 

Novi najemnik bo moral letalo prevzeti za najmanj štiri leta, ob podpisu pogodbe pa bo moral državi plačati tudi najmanj pol milijona evrov varščine.