Prelaganje cinkarniške zemlje

Deponija naplavin z roba Stare Cinkarne razburila Celjane

Objavljeno
25. februar 2015 09.47
Poplave
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje - V ponedeljek so si po prijavi predstavnika Civilnih iniciativ Celja Borisa Šuštarja policisti ogledali deponijo zemlje za Zgodovinskim arhivom Celje, kamor delavci Nivoja Eka z desnega brega Hudinje ob Stari Cinkarni dovažajo zemljo, ki jo odstranjujejo z brežin.

Uroš Sanda, ki pri Nivoju Eku vodi projekt zagotovitve poplavne varnosti v porečju Savinje, je povedal, da so Celjani upravičeno občutljivi na vsa gradbena dela na območju, ki je zaradi ostankov nekdanje industrije prekomerno onesnaženo s težkimi kovinami. A v tem primeru razburjenje ni potrebno, trdi Sanda.

»Z desnega brega Hudinje pred sotočjem z Voglajno pri Stari Cinkarni odstranjujemo naplavljeno zemljo, ki je je tam veliko. Za dela imamo okoljevarstveno soglasje in analize vzorcev naplavin. Tako kot drugod po Celju so vsebnosti težkih kovin v zemlji povišane, ne pa toliko, da bi šlo za nevarne odpadke. Zemljo odvažamo na začasno gradbeno deponijo. Uporabili jo bomo za gradnjo nasipov v bližini deponije,« je pojasnil Sanda.