Prelomno srečanje in nič več

Težko pričakovano srečanje predsednika vlade in župana glavnega mesta smo le dočakali. Čeprav kakšnih konkretnih rezultatov (vsaj finančnih) še ni, ga lahko mirno označimo za prelomno.

Objavljeno
05. februar 2007 21.28
Nevenka Žolnir je novinarka ljubljanske redakcije Dela
Težko pričakovano srečanje predsednika vlade in župana glavnega mesta smo le dočakali. Čeprav kakšnih konkretnih rezultatov (vsaj finančnih) še ni, ga lahko mirno označimo za prelomno. Ko so nekateri že nehali verjeti v neogibno, se je dogovarjanje, ki odpira vrata nujnemu sodelovanju na najvišji ravni, vendarle začelo. Glavno sporočilo po sestanku za zaprtimi vrati je zvenelo dokaj optimistično, čeprav je ob Zoranu Jankoviću pred novinarji stal minister za javno upravo Gregor Virant, ne pa Janez Janša. Ali pa morda prav zato.

Na razvoj Ljubljane obe strani gledata enako. Strinjali sta se, da je država v 15 letih napredovala, Ljubljana pa je zaspala. Zato je zagon novih projektov za razvoj glavnega mesta in države nujen, so složno ugotavljali udeleženci prvega formalnega sestanka o dogovoru na podlagi zakona o glavnem mestu, ki ga doslej niso izvajali. Na drugi strani je Janša Jankoviću očitno vnovič dal jasno vedeti, naj denarja za razvojne projekte ne pričakuje iz državnega proračuna, temveč naj ga v skladu s svojim slovesom poslovneža priskrbi iz evropskih in zasebnih virov. Ogorčenje zaradi krivičnega zakona o financiranju občin ter pritiski društev in drugih organizacij, ki bodo zaradi tega prikrajšani za doslej dokaj bogat zalogaj mestnih proračunskih sredstev, bodo, kot kaže, Ljubljani prinesli nekaj dodatnih milijonov, a to odnosa države do glavnega mesta ne bo bistveno spremenilo. Ta odnos ne bo drugačen niti zaradi morebitne odločitve ustavnega sodišča v prid Ljubljani, saj je vgrajen v način delovanja našega političnega sistema.

Ljubljana je za vsakokratno državno oblast žal predvsem priročen politični poligon za merjenje moči. Bližnje predsedovanje EU bo to sicer navidezno nekoliko spremenilo, vendar pa v glavnem mestu vseeno pričakujejo, da bo kateri od več kot dvajsetih projektov, katerih uresničitev je napovedal župan Zoran Janković, vendarle uresničen.

Navsezadnje je bil izvoljen kot poslovnež; ti pa so znani, da nemalokrat, namesto da se zanašajo na pomoč drugih, raje najdejo drug vir.