Premalo bolnikov si je zlomilo hrbtenico po pravilih

Operacije hrbtenice se izgubljajo v računalniških sistemih in obračunskih modelih.

Objavljeno
22. februar 2018 22.32
šipič
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Ljudje si hrbtenice ne zlomijo vedno po pravilih, ki veljajo v obračunskem modelu slovenskega zdravstva, v računalnikih pa se izgubljajo tudi na druge načine. ZZZS in ministrstvo tako nimata pravih podatkov o številu operacij hrbtenice, smo ugotovili po daljšem iskanju in primerjanju podatkov v UKC Ljubljana.

Državna sekretarka Ana Medved z ministrstva za zdravje je prejšnji teden navedla, da je UKC lani izvedel samo 70 odstotkov operacij hrbtenic in da tudi ni izpolnil enkratnega dodatnega programa (EDP) operacij za skrajšanje čakalnih vrst. »Žal se je izkazalo, da javni zavodi niso sposobni opraviti programa,« je dejala, ko je govorila o vzrokih, zakaj je vlada letos sto operacij hrbtenic dala v izvedbo novemu, že 17. izvajalcu ortopedskih operacij, to je MD Medicina. Ali res?

Iz operacijskih dvoran

Pridobili smo izvorne podatke iz računalniških programov operacijskih dvoran, kamor jih vnašajo administratorke ob izvedbi operacij. Prišli smo do osupljivih ugotovitev. Podatki ZZZS ne držijo. UKC je lani operiral več bolnikov, kot jih je bilo v pogodbi z ZZZS: namesto 1748 je bilo na hrbtenici operiranih 1750 bolnikov, izvedel je tudi vse operacije EDP. Toda mnogi od operiranih bolnikov so se – kot kaže – izgubili v računalniških sistemih in obračunskem modelu. Kako se to zgodi?


UKC Ljubljana se sooča z novimi težavami. Foto: Mavric Pivk/Delo

Pridite in preštejte operacije!

Operacij hrbtenice v UKC ne izvajajo zgolj ortopedi, v katere je uperila prst nezadovoljstva državna sekretarka, češ da ne delajo dovolj, pač pa tudi nevrokirurgi in travmatologi. Izvorni podatki operacijskih dvoran kažejo, da so na ortopedski kliniki operirali več bolnikov, kot so jih imeli v načrtu (106 odstotkov), na kliničnem oddelku za nevrokirurgijo in travmatologijo pa malenkost manj, kot so načrtovali (glej tabelo). Ali podatki držijo? »Tisti, ki ne verjame, naj pride sem in operacije ročno prešteje, kot sem ravnokar naredil sam,« je dejal Matjaž Tavčar, poslovni direktor kirurške klinike, pod katero sodita oddelka za nevrokirurgijo in travmatologijo. Toda že v službi za zbiranje skupnih podatkov o operacijah v UKC, od koder sporočajo podatke v ZZZS, vseh teh operacij hrbtenice ne vidijo več.

Pet težav pri štetju

V pogovorih z več zaposlenimi v UKC, ki se s podatki ukvarjajo, se je pokazalo pet težav. Prva težava je dejstvo, da podatki o bolnikih potujejo skozi tri računalniške sisteme v UKC, preden pridejo v četrtega, to je obračunski sistem ZZZS. Druga težava je sam obračunski model slovenskega zdravstva, ki ne sprejme vseh operiranih bolnikov na hrbtenici pod »operacije hrbtenice«, pač pa tiste, ki imajo na primer na hrbtenici raka, vodi pod diagnozo »rak«. Da je bila operacija raka v resnici izvedena na hrbtenici, se pri enostavni obdelavi podatkov ne vidi več in operacija je torej »izgubljena«.

Tretja težava so premeščanja bolnikov: če je bil bolnik z ortopedske klinike zaradi potreb njegovega zdravljenja premeščen na drugo kliniko, nato pa od tam odpuščen, ga računalnik ZZZS ne zazna več kot »operacije hrbtenice«, pač pa kot pacienta druge klinike z drugo diagnozo. Pri štetju operacij hrbtenic so tudi ti bolniki »izgubljeni«. Prav tako so »izgubljeni« pacienti vertebroplastike hrbtenice. Gre za posebno operacijo utrjevanja hrbtenice, ki je ZZZS v obračunskem modelu nima. Čeprav je lani RSK (ministričin posvetovalni organ za ortopedijo, v katerem so profesorji ortopedije) v imenu vseh slovenskih ortopedov dokazoval, da gre za eno največjih operacij hrbtenice, ki večinoma traja od štiri do šest ur, je ekonomist z ZZZS menil drugače: gre za minimalni poseg, ki je tudi redek (le en odstotek vseh operacij). Zavrnil je, da bi ta operacija sodila v tako imenovani prospektivni program. Samo prospektivne operacije pa šteje ZZZS kot »prave« operacije hrbtenice.

Od vseh operacij hrbtenice se najbolj razlikujejo operacije zlomov, ki jih operirajo travmatologi. In to je peta težava: če so operacije zelo zahtevne, jih sistem enostavno ne zazna kot operacijo hrbtenice, pač pa kot ABO (akutno bolnišnično obravnavo). Najbrž je to vzrok, da je lani po podatkih UKC »izgubljenih« kar 109 bolnikov travmatološke klinike. Morda pa je vzrok še kakšen. ZZZS vseh teh specifičnih podatkov ne vidi. Povedali so, da jim je podatke poslal UKC sam. Zakaj napačne? V UKC nimajo nobene možnosti, da bi pošiljali podatke drugače, saj vse to naredijo računalniki sami.

Prednost tumorji in rak

»Operacije po zlomih so nujne. Plačane bi morale biti po bolnikih, ne pa, da jih moramo načrtovati,« je dejal prof. Matej Cimerman, predstojnik travmatologije. Prof. Roman Bošnjak, predstojnik nevrokirurgije, prav tako razočaran zaradi napačnih podatkov v javnosti, pa: »Ogromno delamo. Če nam res manjka 35 operacij hrbtenice, je to zaradi tumorjev na možganih. Tumorji in rak imajo prednost.«