Premier Janša v Ukrajini

Predsednik vlade Janez Janša se je v Ukrajini sestal s premierom Viktorjem Janukovičem in predsednikom Viktorjem Juščenkom.

Objavljeno
27. junij 2007 21.50
V uvodu v redno zasedanje je na poslanska vprašanja odgovarjal predsednik vlade Janez Janša
Kijev - Slovenski premier Janez Janša se je v okviru dvodnevnega obiska v Ukrajini v sredo ločeno sestal s tamkajšnjim premierom Viktorjem Janukovičem in predsednikom Viktorjem Juščenkom. Janša je s sogovornikoma največ pozornosti posvetil približevanju Ukrajine evroatlantskim povezavam, pri čemer je prizadevanjem Kijeva izrazil polno podporo med slovenskim predsedovanjem EU. V Kijevu je potekala tudi slovensko-ukrajinska poslovna konferenca podjetnikov in gospodarstvenikov obeh držav.

Kot je po srečanju dejal Janša, Slovenija podpira Ukrajino pri približevanju evroatlantskim integracijam. "To je odločitev ukrajinskega ljudstva, veseli pa nas, da je glede evropske perspektive Ukrajine doseženo veliko soglasje političnih sil v Ukrajini," je poudaril.

Janukovič je glede približevanja zvezi Nato dejal, da ne pričakuje, da bo Ukrajina kmalu vstopila v severnoatlantsko zavezništvo. Kot je dejal, bo o vstopu v Nato na referendumu odločal ukrajinski narod.

Janša je potrdil, da je sodelovanje med Natom in Ukrajino zadnjih deset let zelo intenzivno. "Članstvo v Natu ni edina možna oblika sodelovanja. Tudi znotraj EU je več držav, ki niso članice Nata, pa z zavezništvom v različnih oblikah dobro sodelujejo," je poudaril slovenski premier. Ob tem je pohvalil Ukrajino, da s svojimi vojaki sodeluje pri vzdrževanju stabilnosti in miru na Kosovu.

Janukovič je v izjavi za medije še izrazil veselje, da bo Slovenija kot prva slovanska država v prvi polovici leta 2008 predsedovala Evropski uniji. Janša je pri tem poudaril, da bo ena od prioritet slovenskega predsedovanja širitev unije in "po uspešno končanem vrhu EU pred nekaj dnevi, na katerem smo začeli razreševati institucionalno krizo, je ta prioriteta realna".

Janukovič: Treba je najti način za uravnoteženo blagovno menjavo

Glede gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Ukrajino je Janukovič dejal, da se dobro razvija, da pa je treba skupaj najti način, kako uravnotežiti blagovno menjavo. Slovenski izvoz v Ukrajino je namreč nekajkrat večji od uvoza. "Ukrajina vsekakor ni zadovoljna s takšnim stanjem," je poudaril ukrajinski premier. Po Janševih besedah je gospodarsko sodelovanje solidno, se krepi, trendi so pozitivni, v interesu obeh držav pa je, da je menjava uravnotežena.

Blagovna menjava med Slovenijo in 46-milijonsko Ukrajino je lani dosegla 172 milijonov evrov, pri čemer je slovenski izvoz (149 milijonov evrov) nekajkrat presegel uvoz (23 milijonov evrov). Menjava se je v primerjavi z letom 2005 povečala za šest odstotkov, pozitivni trend pa se nadaljuje tudi letos, saj je v prvih treh mesecih izvoz v Ukrajino znašal 41,5 milijona evrov, uvoz pa 5,6 milijona. V Ukrajini ima svoja predstavništva deset slovenskih podjetij.

Z Juščenkom o krepitvi gospodarskih vezi


Janša in Juščenko sta se medtem strinjala, da je treba uradni obisk slovenskega premiera izkoristiti za povečanje intenzitete dvostranskih odnosov, še zlasti na gospodarskem področju. Izrazila sta tudi interes, da se v sredo podpisani protokol o sodelovanju na področju kulture čimprej nadgradi s konkretnimi projekti.

V Kijevu slovensko-ukrajinska poslovna konferenca

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki premiera Janšo spremlja na uradnem obisku, je danes v Kijevu odprl slovensko-ukrajinsko poslovno konferenco, ki se je je udeležilo okoli 50 slovenskih in 80 ukrajinskih poslovnežev ter gospodarstvenikov.

"Gospodarsko sodelovanje med državama se dobro razvija. Slovenija in Ukrajine imata dolgo zgodovino gospodarskih stikov, kar dokazuje tudi rastoča blagovna menjava v zadnjih letih," je poudaril Vizjak. Menjava je lani dosegla 172 milijonov evrov, pri čemer je slovenski izvoz (149 milijonov evrov) nekajkrat presegel uvoz (23 milijonov evrov). Menjava se je v primerjavi z letom 2005 povečala za šest odstotkov, pozitivni trend pa se nadaljuje tudi letos, saj je v prvih treh mesecih izvoz v Ukrajino znašal 41,5 milijona evrov, uvoz pa 5,6 milijona.

Vizjak je tudi poudaril, da je treba gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Ukrajino na nacionalni ravni nadgraditi s sodelovanjem na regionalni ravni, podobno kot to poteka z Rusijo.

Minister Vizjak je z ukrajinskim obrambnim ministrom Anatolijem Gricenkom podpisal sporazum med ministrstvoma za obrambo o sodelovanju na vojaškem področju, z ukrajinskim ministrom za kulturo Jurijem Boguckijem pa protokol o sodelovanju med ukrajinskim ministrstvom za kulturo in turizem ter slovenskim ministrstvom za kulturo za obdobje 2007-2012.