Policisti danes zaostrujejo stavko

Dvajseti dan stavke: Policisti bodo začeli izločati svojo tehnično neustrezno opremo.

Objavljeno
06. december 2015 18.55
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana – Policisti bodo danes začeli zaostrovati stavko, to pomeni, da bodo začeli ugotavljati in iz uporabe izločati tehnično neustrezno opremo, ki je nevarna za njih in okolico. Kako natančno bo to potekalo, včeraj niso razkrili, ker da bodo prejeli poseben protokol.

Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije, enega od dveh sindikatov, ki stavkajo, nam je pojasnil, da bodo javnost danes seznananili s podrobnostmi nadaljnjega poteka stavke, ki se je začela 18. novembra. Po šoku, ki ga je stavkovni odbor doživel pretekli teden, ko se je pokazalo, da se glede reševanja stavkovnih zahtev z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar očitno pogajajo o nečem, na kar se je finančni minister Dušan Mramor odločil dati veto, stavkovni odbor pričakuje, da bo mogoče že danes izvedel, kaj namerava vlada storiti oziroma kako namerava izpolniti lastne sklepe. Pogajanja so bila prekinjena do vrnitve predsednika vlade Mira Cerarja iz ZDA. Premier se je vrnil v soboto.
Kaj je tretji ukrep, ki so ga napovedali prejšnji četrtek, ostaja skrivnost.

Premier Miro Cerar naj uglasi vladni orkester

»Z vztrajnostjo, enotnostjo in trdnostjo bomo dosegli zastavljene cilje. Pričakujemo, da bomo danes izvedeli, kako je z Mramorjevim kontom. Neuglašenost vlade predstavlja nevarne razmere. Upamo, da se bo vlada poenotila, zato da lahko pridemo do resnega pogajalskega procesa.«

Tako pravi eden od predsednikov dveh policijskih sindikatov – predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič – pred današnjim nadaljevanjem stavke policistov, ki se je začela 18. novembra. Kako bodo policisti uresničili enega od pretekli četrtek napovedanih ukrepov, ko je nastal zastoj v pogajanjih med vlado in policijskim stavkovnim odborom, za zdaj ostaja skrivnost. Petrovič nam je pojasnil, da bodo javnost danes seznanili, kako bo potekalo ugotavljanje in izločanje tehnično neustrezne – to je nevarne in neuporabne – policijske opreme. Mednje spada tudi vozni park, saj je od malo več kot 2200 policijskih vozil četrtina tehnično neustreznih, čeprav jih policisti uporabljajo kljub nevarnosti zase in za okolico. Generalni direktor policije Marjan Fank, ki stavko podpira in jo bo toliko časa, dokler ta ne bo vplivala na varnost državljanov, pravi, da izločitev tehnično neustrezne opreme ne more biti subjektivna presoja vsakega policista, ampak da se lahko opremo izloči le z upoštevanjem pravil formalnega postopka. Se pa strinja, da je neustrezne tehnične opreme veliko, zato možnost njenega izločanja zagotovo obstaja. Za zdaj ostaja tudi napoved, da se policisti v četrtek ponovno zberejo na protestnem shodu v Ljubljani.

Težko do denarja

Pogajanja so prekinili, ko je finančno ministrstvo pod vodstvom Dušana Mramorja pretekli teden brez vednosti notranjega ministrstva sklenilo, da je denar za uresničitev stavkovnih zahtev policistov, ki izhajajo iz že sklenjenih sporazumov iz let 2010 in 2012, ko sta vlado vodila Borut Pahor oziroma Janez Janša, nujno najti znotraj proračuna notranjega ministrstva, in sicer v delu, ki je namenjen materialnim stroškom. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se je temu uprla. V proračunih za leti 2016 in 2017 je policiji zagotovila dodatnih 67 milijonov evrov in to, kot pravi, po dolgotrajnih pogajanjih znotraj vladne ekipe. Prav ta denar pa je namenjen nabavi opreme za varnost in zaščito policistov. Že za letos si je ministrica izborila 12 milijonov evrov dodatnega denarja za dodatno zaščitno in osebno opremo policistov, prav tako so kupili več kot sto civilnih vozil. Izpogajala je tudi 50 novih zaposlitev v policiji.

Stavkovni odbor vztraja tudi pri 35-odstotnem zvišanju plač (če je zdaj osnovna neto plača policista okoli 700 evrov neto, to pomeni zvišanje na približno 1000 evrov neto), uveljavitvi dodatka za delovno dobo in stalnost ter izplačilu nadur od leta 2008 do 2013.