Premier na dunajskem novoletnem koncertu

Avstrijski kancler je na tradicionalni novoletni koncert dunajskega filharmoničnega orkestra povabil slovenskega premiera Janšo in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Objavljeno
01. januar 2006 19.48
Dunaj – Slovenski premier Janez Janša se je danes na Dunaju na povabilo avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla udeležil tradicionalnega novoletnega koncerta dunajskega filharmoničnega orkestra. Poleg slovenskega premiera je avstrijski kancler povabil še nemško kanclerko Angelo Merkel ter podpredsednika Evropske komisije in evropskega komisarja za podjetništvo in industrijo Günterja Verheugena.

Po koncertu se je Schüssel z Janšo in Merklovo sestal na kosilu, na katerem je bilo govora o evropskih temah. Avstrija namreč prevzema šestmesečno predsedovanje Evropski uniji, Nemčija bo uniji predsedovala v prvi polovici leta 2007, Slovenija pa bo kot prva izmed novih članic na čelo povezave stopila v prvi polovici leta 2008.

Schüssel: Avstrija želi EU s predsedovanjem dati nov zagon

Avstrija namerava v prihodnjih šestih mesecih predsedovanja EU " Evropi dati nov zagon", je izjavil avstrijski kancler. Schüssel je pred novinarji še povedal, da želi Avstrija ob predsedovanju dati poseben poudarek Balkanu, znotraj EU pa poskrbeti za manj in boljše zakone.

Da bi izpolnila to nalogo, pa Avstrija potrebuje "nekatere prijatelje predsedstva", je dejal Schüssel, pri tem pa je imel v mislih svoja gosta, Janšo in Merklovo.

Schüssel je danes še povedal, da namerava Avstrija čas predsedovanja izkoristiti zato, da bi Evropo znova približala državljanom in državljankam ter okrepila evropski projekt. Avstrija se bo po njegovih besedah potrudila, da bo dobro služila skupnosti.

Merkel: Nemčija bo storila vse, da bi avstrijsko predsedovanje uspelo

Nemška kanclerka je medtem obljubila, da bo Nemčija storila vse, da bi avstrijsko predsedovanje uspelo. Obenem je zavrnila idejo politične "osi" med Berlinom in Dunajem znotraj unije. Prednostne naloge prihodnje politike EU morajo biti zagon gospodarstva ter odprava "nesmiselnih regulacij". "Evropa mora biti gospodarsko uspešna," je poudarila nemška kanclerka. Schüssel pa je dejal, da nameravata z Merklovo postopati z " roko v roki".

Več preberite v novici "Avstrija za pol leta na čelu EU".

Filharmoniki so se posebej spomnili 250-letnice Mozartovega rojstva

Četrt čez enajsto se je v dvorani dunajskega Musikvereina začel tradicionalni novoletni koncert dunajskega filharmoničnega orkestra, na katerem so se posebej spomnili 250-letnice Mozartovega rojstva, ki ga glasbeni svet obeležuje leta 2006. Tradicionalni koncert običajno ponuja predvsem skladbe dunajske glasbene dinastije Strauss, tokrat pa so pod vodstvom latvijskega dirigenta Marissa Jansonsa izvedli nekaj pomembnih Mozartovih del.

Več preberite v novici "Novoletni koncert z Marissom Jansonsom".