Prenova mariborske urgence vendarle pred vrati

Ministrstvo GH Holdingu že izdalo sklep, v teku pritožbeni rok.

Objavljeno
01. januar 2014 18.31
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor, Ljubljana – Prenova urgentnega centra v Mariboru se bo v kratkem očitno vendar začela. Ministrstvo za zdravje je namreč konzorciju GH Holdinga že poslalo sklep o izbiri. Na ministrstvu nam tega niso potrdili, predsednik upravnega odbora GH Holding Blaž Miklavčič pa je za Delo povedal, da so sklep prejeli že 24. decembra. Novice v mariborskem UKC niso komentirali, ker da z njo še niso seznanjeni.

»Postopek trenutno še ni končan, zato še ne moremo dati nobene informacije,« je za Delo povedala Urška Štorman iz službe za odnose z javnostjo na ministrstvu za zdravje. Dejala je, da bodo lahko povedali več po tem, ko bo končan pritožbeni rok. »Če bo prišlo do podpisa pogodbe, smo zainteresirani, da začnemo čim prej delati,« je povedal Blaž Miklavčič in dodal, da bi obnovo urgence UKC Maribor lahko izpeljali letos do konca leta.

Za prenovo urgence mariborskega univerzitenega kliničnega centra (UKC) se razpisni postopek vleče že od aprila lani. Prvi razpis so razveljavili, ker je Državna revizijska komisija ugodila pritožbama podjetij Tames in Begrad, ki se na razpisu sploh nista sodelovala, na ponovljenega pa se je za gradbena dela prijavil le konzorcij pod vodstvom GH Holdinga, v katerem sta še Tames in Begrad. Ponudba je bila z 18, 7 milijona evrov še za milijon dražja od najvišje na prvem razpisu, zato je takratni minister za zdravje Tomaž Gantar ocenil, da je v zgodbi »preveč naključij« in napovedal, da bodo z dogajanjem zaradi suma kartelnega dogovarjanja seznanili urad za varstvo konkurence.

Konzorcij je nato prvotno ceno z 18,7 milijona evrov v pogajanjih z ministrstvom za zdravje znižal na skoraj 14 milijonov evrov, a so na ministrstvu ocenili, da ni bila dosežena za projekt vzdržna cena in so že napovedali še tretji razpis.

GH Holding se je na to odzval s pritožbo, ministrstvo pa je ugodilo njegovemu revizijskemu zahtevku, in decembra so se spet začeli pogajati, ta pa so pred dnevi očitno le obrodila sadove: konzorcij je nazadnje ponudil ceno približno 13,5 milijona evrov, kar je bilo za ministrstvo menda sprejemljivo.

V GH Holdingu, kjer so ob prijavi na ponovljeni razpis oziroma očitkih, da gre za kartelno dogovarjanje gradbincev, trdili, da del ni mogoče opraviti za ocenjeno vrednost naročila in da ponudbe 18,7 milijona evrov ne bodo mogli bistveno znižati, smo hoteli preveriti, kako to, da so svojo ceno spustili skoraj za tretjino. »Gre za precej drugačen obseg projekta kot na začetku razpisa. Ugotovili so, da določenih stvari ne potrebujejo,« o razliki pravi Miklavčič.

Zaskrbljeno spremljali razpisni postopek

V mariborskem UKC, kjer so v preteklih mesecih z zaskrbljenostjo spremljali razpisni postopek za obnovo njihovega urgentnega centra, o izbiri GH Holdinga niso seznanjeni, so povedali. »Dokler ne bomo dobili uradne informacije od ministrstva za zdravje, tega ne moremo komentirati,« je dejala tiskovna predstavnica UKC Špela Pavlin.