Prenova Parka vojaške zgodovine tudi brez denarju EU

Čeprav denar ni bil zagotovljen, so v Pivki začeli pripravljati projekte za novogradnjo, gradnjo infrastrukture in prenovo objektov.

Objavljeno
18. december 2012 10.15
Posodobljeno
18. december 2012 14.00
djak_pvz
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Pivka - »Manjka nam samo še nekaj zadnjih gradbenih dovoljenj,« so se v Parku vojaške zgodovine odzvali na napovedi ministrstva, da bi lahko deset milijonov evrov, ki so bili dve leti rezervirani za Umetnostno galerijo Maribor, zaradi nepripravljenih projektov preusmerili v Pivko.

Ministrstvo napoveduje, da bo kohezijski denar dobil tisti, ki izpolnjuje pogoje in ki je pripravljen na izvedbo.Marca 2010 sta tedanji ministrici za obrambo Ljubica Jelušič in za kulturo Majda Širca z županom občine Pivka Robertom Smrdeljem podpisali dogovor o skupni izvedbi projekta Muzejsko depojski kompleks Pivka, ki je bil ocenjen na deset milijonov evrov.

Čeprav denar ni bil zagotovljen, so v občini Pivka začeli pripravljati projekte za novogradnjo, gradnjo infrastrukture in prenovo objektov. Večino gradbenih dovoljenj že imajo, še tri pa bodo pridobili v začetku prihodnjega leta. Od te točke naprej bo izvedba projekta odvisna od države, če bo kot lastnica nepremičnin zagotovila kohezijska sredstva.

Graditi je treba začeti prihodnje leto

In Pivčanom kaže dobro. Na seznam projektov za sofinanciranje s kohezijskim denarjem je država pred pivški projekt sicer uvrstila Umetnostno galerijo Maribor (UMG), a je ta še daleč od izvedbe, s črpanjem denarja pa se mudi, saj je treba začeti graditi prihodnje leto. Če galerija ne bo izpolnila pogojev, bo šel denar tistim projektom, ki izpolnjujejo pogoje operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 in s katerimi bi lahko v najkrajšem času počrpali namenska sredstva kohezijske politike, pravijo na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Takšen je projekt Park vojaške zgodovine, ki ga Pivčani v sodelovanju z ministrstvi za obrambo in kulturo gradijo od leta 2004. Vodja parka Janko Boštjančič je za Delo povedal, da za zdaj nimajo nobenih uradnih informacij, da bi ministrstvo deset milijonov evrov z mariborske UMG že preusmerilo v njihov park.

»Naš projekt pogoje iz operativnega programa izpolnjuje in smo pripravljeni na začetek izvedbe,« pravi Boštjančič. »Za park je bil sprejet občinski podrobni prostorski načrt, lastništvo zemljišč in stavb je urejeno, projekt je pripravljen, kmalu bomo imeli vsa gradbena dovoljenja.«

Pričakujejo štirikrat več obiskovalcev

Cilj občine in obeh ministrstev je, da bi Park vojaške zgodovine Pivka, nekdanja vojašnica, iz katere so junija 1991 proti zahodni državni meji krenili prvi tanki JLA, postal muzej nacionalne vojaške zgodovine s poudarkom na slovenski osamosvojitveni vojni. V kompleksu še nista dokončno obnovljena dva velika nastanitvena objekta nekdanje vojašnice. Lastništvo enega je država leta 2007 prenesla na ministrstvo za kulturo, drugi je ostal v lasti ministrstva za obrambo.

Prvega bi preuredili v ogledne muzejske depoje slovenskih muzejev, na primer Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije. Že v letih 2008 in 2009 so objekt na novo prekrili in obnovili zunanje stavbno pohištvo.

Na prireditvenem območju onkraj železniške proge pa bi zgradili še paviljon za ohranitev in predstavitev še nekaterih primerkov težkega orožja, podmornice in letal.

Park vojaške zgodovine, ki ga je iz ruševin stare italijanske in JLA vojašnice uredila občina Pivka s pomočjo države, je v slabih desetih letih že postal razvit turistični produkt. Na leto ima v povprečju 25.000 obiskovalcev, kar za notranjsko-kraški turizem in nova delovna mesta še zdaleč ni nepomemben podatek. Ko bo park končan, na leto pričakujejo 100.000 obiskovalcev.