Prenova Plečnikovega stadiona je odobrena

Stanovalci Fondovih hiš vztrajajo, da morajo Fondovi vrtovi ostati zelena površina, na kateri se ne sme graditi.

Objavljeno
04. junij 2012 11.55
Posodobljeno
04. junij 2012 12.05
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Ljubljana - Družba Bežigrajski športni park v večinski lasti Joca Pečečnika je 30. maja dobila okoljevarstveno soglasje za obnovo Plečnikovega stadiona v Ljubljani, piše STA. Pri prenovi stadiona in gradnji ob njem se že vrsto let zatika zaradi nasprotovanja stanovalcev Fondovih hiš, ki so neuspešno poskušali ustaviti projekt tudi na ustavnem sodišču.

Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš obžaluje odločitev Agencije RS za okolje, ki je izdala okoljevarstveno soglasje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, »se bo zaradi trmastega vztrajanja investitorja pri neuresničljivem projektu agonija propadajočega stadiona tako samo še podaljšala«. Pečečnik za pojasnila zaenkrat ni bil dosegljiv.

Po mnenju koordinacijskega odbora so se uradniki pri izdajanju soglasja izognili presoji ključnega vprašanja, na katerega so jih izrecno opozorili stanovalci Fondovih hiš, in sicer, da ni mogoče izdati zakonitega okoljevarstvena soglasja, ki temelji na nezakonitem predpisu - občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN).

Koordinacijski odbor je prostorski akt neuspešno izpodbijal na ustavnem sodišču. Navedeno pomeni, da se morajo na izdano okoljevarstveno soglasje pritoževati tako dolgo, dokler katero od sodišč ne bo ugotovilo, da je OPPN nezakonit, kar bo seveda pomenilo tudi razveljavitev okoljevarstvenega soglasja, so pojasnili.

Uradniki se po mnenju koordinacijskega odbora prav tako niso hoteli vsebinsko ukvarjati z očitnimi kršitvami režima varstva kulturne dediščine, ampak so se raje sklicevali na pozitivno mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Ljubljanski mestni svet je soglasje za ustanovitev družbe Bežigrajski športni park, športni marketing za obnovo Plečnikovega stadiona, dal na seji 1. oktobra 2007. Plečnikov stadion za Bežigradom naj bi skupaj obnavljali in upravljali Mestna občina Ljubljana, Olimpijski komite Slovenije ter podjetje GSA, poslovno svetovanje, v lasti Joca Pečečnika. Ker se je pridobivanje gradbenega dovoljenja za projekt zavleklo, so ljubljanski svetniki septembra lani že četrtič podaljšali družbeno pogodbo družbe Bežigrajski športni park.

Družba Bežigrajski športni park je leta 2009 na vabljenem mednarodnem natečaju izbrala rešitev biroja GMP iz Berlina, ki predvideva, da bodo zgodovinske elemente stadiona prenovili in ohranili takšne, kot jih je zasnoval Plečnik.

Novi objekti, in sicer večnadstropna stavba s hotelom, športno kliniko in trgovinami ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje, bodo fizično in programsko ločeni od obstoječih. Pod stadionom bo garaža za približno 2300 avtomobilov, predvideva izbrani projekt. Vrednost je bila takrat ocenjena na okoli 200 milijonov evrov.

Prebivalci Fondovih hiš od začetka projekta nasprotujejo vsaki pozidavi zelenice ob blokih pri ljubljanskem bežigrajskem stadionu. »Vedno smo vztrajali pri tem, da morajo Fondovi vrtovi ostati zelena površina, saj niso le pripadajoče zemljišče k stanovanjskim stavbam, ampak so tudi vplivno območje kulturnega spomenika, na katerem se ne sme graditi,« so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.