Prenova trga zamuja, trgovci in gostinci otopeli od čakanja

Pogodbeni datum za dokončanje del na Bevkovem trgu je 31. julij, a je že jasno, da CPG obnove do takrat ne bo zaključil.

Objavljeno
23. julij 2014 19.39
tlo/Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Čeprav je od začetka prenove Bevkovega trga, osrednjega mestnega trga Nove Gorice, minilo že krepkega pol leta, delavci Cestnega podjetja Gorica (CPG) z deli še niso zaključili. Nekateri lastniki gostinskih lokalov in trgovin so morali na ta račun svoja vrata zapreti že pred meseci, toda zdaj postaja čedalje bolj jasno, da prenova ne bo zaključena niti do konca meseca, ko se izteče pogodbeni datum, ki ga je določila novogoriška občina.

»Kaj naj rečem? Otopel sem od čakanja. Že več kot pol leta ne delamo, Splendid bar smo namreč zaprli drugo polovico januarja. Študentje so tako ostali brez dela, na srečo nam je kljub temu oktobra lani uspelo odpreti Gallus bar,« pravi Luka Manojlovič, skupaj s Patrikom Kresojevićem najemnik obeh gostinskih lokalov.

Aleksandra Gonova, v Splendid baru redno zaposlena že pet let, medtem zaskrbljeno pove, da je manjši obisk odžrl tudi velik del njene plače. »Osnovno bruto plačo sem imela nekaj čez 800, zdaj sem prišla na 570 evrov. Ne vem, če bom lahko preživela, saj živim v najemniškem stanovanju in imam vsak mesec okrog 500 evrov stroškov. Najbrž bo zelo težko, vsaj dokler ne pridemo iz te krize. A ta lahko traja tudi še pol leta,« poudarja.

»Na srečo je imel šef toliko srca, da sodelavke ni poslal na zavod. Obdržal je namreč obe, a je zato obema znižal plačo. Žalostno. Zato upam, da bodo dela izpeljali čim prej, saj si bom morala v nasprotnem primeru poiskati kakšno drugo delo. Toda saj veste, da je do dela danes težko priti«.

Alenka Vuk, zaposlena v Art Optiki, trdi, da so se razmere v primerjavi z zimskimi meseci izboljšale, gostje pa se še vedno pritožujejo, da nimajo kjer parkirati in da se morajo precej potruditi, da pridejo do njih. »Seveda se izpad obiska in prihodka pozna,« pravi.

Podobno ugotavljajo v poslovalnici Drogerie Markta (DM). »Težave, ki jih je povzročila prenova trga, niso zanemarljive. Največjo nam povzroča težje dostopen oziroma delno celo onemogočen dostop do poslovalnice. Strankam smo zato omogočili vstop skozi skladišče in tako vsaj malo omilili izpad prometa in kupcev v tem obdobju. Dodatno težavo povzroča droben prah, ki nastaja pri rezanju in polaganju kamnov, saj kljub večkratnem dnevnem čiščenju ne moremo zagotoviti popolne čistoče,« opozarja Anja Čebulj iz tajništva prodaje DM. Prepričana je, da prenova trga poteka prepočasi. »Menimo, da bi lahko prenovo trga pospešili z okrepljeno gradbeno ekipo in delom tudi med vikendi ter v poznih popoldanskih in večernih urah, saj je poletje in zunaj dlje časa svetlo,« poudarja.

Boris Tušar, direktor Manufakture, se strinja: »Če je na trgu ekipa desetih do dvanajstih ljudi, je to premalo. Če bi imeli močnejše izvajalce, bi se čas izvedbe zagotovo skrajšal«. Dodaja, da je imela Manufaktura v prvih šestih mesecih leta za okrog 60.000 evrov manj prihodkov. »Nepošteno bi bilo, če bi za vse skupaj krivili le prenovo trga. Želimo pa si, da bi upad prometa nadoknadili po odprtju trga. Občina lahko to spodbudi tako, da tam organizira različne dogodke, trgovci pa bomo že poskrbeli, da svoje stvari prodamo«.

Dela bi se morala po prvotnih napovedih končati že pred začetkom poletja, vodja projekta prenove Bevkovega trga na novogoriški občini Vladimir Peruničič pa je včeraj za Delo pojasnil, da je končni datum po pogodbi, ki so jo sklenili s CPG 31. julij. »CPG smo že večkrat zaprosili za rebalans terminskega načrta, konkretnega odgovora pa še do danes nismo dobili. O pogodbenih kaznih pa je v tem trenutku še preuranjeno govoriti,« je odgovoril na naše vprašanje, kaj se bo zgodilo, če gradbinci svojih obveznosti ne izpolnijo.

S CPG nam včeraj na vprašanje, do kdaj načrtujejo z deli zaključiti, niso odgovorili, Peruničič pa meni, da slabo vreme ni razlog za zamudo. Zagotavlja tudi, da se na račun vnovičnega odmika zaključka del naložba ne bo podražila. Sicer pa so imeli na občini v torek že 35. sestanek na temo prenove trga. Peruničič zatrjuje tudi, da najemnike in lastnike lokalov in trgovin tedensko obveščajo o poteku del ter da morebitnega izplačila odškodnin na račun prenove trga niso predvideli v nobeni fazi naložbe.

Že znano pa je, kdaj naj bi uradno odprli prenovljeni trg: dogodek je zdaj napovedan za 30. avgust. »Gre za enega tipičnih projektov, ki ga je najbolje izpeljati pred volitvami. To je naravnost sekira v med, namesto da bi razmišljali o dolgoročnih projektih in o tem, da Novo Gorico zapušča univerza, ali o tem, da je propadel projekt RCERO Nova Gorica,« razmišlja Luka Manojlovič.